Sterk derde kwartaal ING

ING verraste de beleggers woensdag door geen grote verrassingen te melden. De winst steeg met 14,7 procent tot 1,06 miljard, vooral als gevolg van de aantrekkende groei in Europa. Daardoor hoeft de bank minder geld achter de hand te houden om zich in te dekken tegen wanbetalers.

Pinnen bij een vestiging van ING in Amsterdam.Beeld Joost van den Broek

Dat was niet verrassend, maar toch schoot de beurskoers van het aandeel met 2 procent omhoog. Daarmee was ING bijna de sterkste stijger in de AEX-index. Beleggers waren de afgelopen dagen erg onzeker geworden over banken, omdat de ene na de andere bank kwartaalcijfers presenteerde met duchtige tegenvallers.

Zo kondigde de Britse Standard Chartered maandag het schrappen van 15 duizend banen aan. De bank was in problemen gekomen door de tegenvallende ontwikkeling op de grondstoffenmarkten. En eerder rapporteerde Deutsche Bank een miljardenverlies en het ontslag van negenduizend mensen. Bij ING bleven dat soort verrassingen uit.

Vooral met de retailbank, dus voor particulieren en kleine bedrijven, ging het erg goed, met name in Nederland. De Nederlandse winst steeg van 335- naar 416 miljoen euro. De voorspoed is ook goed te zien aan de dalende reserves in de stroppenpot, de buffer bij wanbetalingen. Voor de retailbank als geheel daalde die stroppenpot met 43 procent tot 164 miljoen euro. Het betekent dat de bank de kans dat hypotheken of andere leningen niet worden terugbetaald veel kleiner inschat.

De kosten voor die risico's daalden dan ook drastisch, met 60 miljoen tot 261 miljoen euro. Vooral in Nederland was die daling sterk. De kosten van de risico-indekking zijn nu het laagst sinds vier jaar.

Strop

Bij de commercial banking (voor middelgrote en grote bedrijven) daalde het resultaat (voor belasting) met een kwart tot 527 miljoen euro. Dat kwam voor een belangrijk deel omdat hier juist meer geld in de stroppenpot moest.

Eén strop was helder. ING moest 71 miljoen afschrijven op 'een aandelenpakket'. Dat was Imtech, het failliete bedrijf waarin ING een flink belang had.

De Nederlandse economie heeft een omslagpunt bereikt, zei topman Ralph Hamers in een toelichting op de cijfers. Hij zei dat de vooruitzichten goed zijn, het consumentenvertrouwen stijgt en de huizenmarkt herstelt verder. Maar over de wereldeconomie was hij minder stellig. Die noemde hij 'niet stabiel'.

Klimaatschade

ING ruimde in haar persbericht ook ruimte in om te betogen dat de bank zich maatschappelijk zeer verantwoord gedraagt. Daarmee reageert de bank op de Eerlijke Bankwijzer, die vanmorgen wordt gepubliceerd.

Volgens deze lijst richt ING de meeste klimaatschade aan van Nederlandse banken. In de afgelopen vijf jaar investeerden Nederlandse banken bij elkaar bijna 28 miljard euro in fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen. Daarvan kwam liefst 23 miljard bij ING vandaan. Wat ING daar tegenover stelt aan investeringen in hernieuwbare energie, is minimaal, stelt de Eerlijke Bankwijzer: 2,8 miljard dollar.

Een woordvoerder van ING noemde de Eerlijke Bankwijzer 'niet objectief' en wees erop dat ING in andere kringen wordt geprezen om haar groene karakter. Zo staat ING op de derde plaats in een ranking van 409 internationale banken, opgesteld door het Amsterdamse bureau Sustainalytics. ING heeft ook zijn score in de Dow-Jonesindex van duurzame banken sterk verbeterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden