Sterigenics mag openblijven, voorlopig

Sterigenics kan voorlopig openblijven. Dat heeft de Raad van State maandag bepaald in een spoedprocedure die het bedrijf had aangespannen tegen de gemeente Zoetermeer.

ANP

De gemeente wilde het bedrijf sluiten omdat het teveel ethyleenoxide zou uitstoten. Sterigenics bestrijdt dat. Zowel de gemeente als het bedrijf hebben metingen gedaan. De uitslag daarvan ligt enorm ver uit elkaar.

Volgens de Raad van State is er onvoldoende bewezen dat het bedrijf daadwerkelijk teveel van de kankerverwekkende stof uitstoot. ,,Daarvoor is grondig onderzoek nodig, maar dat kan niet worden verricht in een spoedprocedure waarbinnen op zeer korte termijn een voorlopige rechterlijke uitspraak moet worden gedaan'', aldus de hoogste bestuursrechter.

Nadelig effect


In de beslissing heeft de Raad van State ook meegewogen dat sluiten op korte termijn nadelig effect kan hebben voor de klanten, aangezien zij dan niet kunnen beschikken over de door het bedrijf gesteriliseerde medische apparatuur. Het gemeentebestuur liet eerder al weten geen gezondheidsklachten te verwachten, ondanks de geconstateerde overschrijding.

In april van dit jaar werd al bekend dat Sterigenics eind dit jaar vertrekt uit Zoetermeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden