Stemming brengt overname door Hoogovens dichterbij; Meerderheid personeel slikt ontslagen bij Boël

Een kleine meerderheid van het personeel van de Waalse staalfabrikant Usines Gustave Boël gaat akkoord met een sociaal plan, dat het verlies van achthonderd van de 2100 banen bij het moederbedrijf in La Louvière regelt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vergadering in La Louvière was uitgeschreven door de drie betrokken vakbonden. Er waren 1400 van de 2100 werknemers aanwezig. De bestuurder van de socialistische en grootste bond FGTB, Leclerc, stelde dat het saneringsplan eigenlijk onverteerbaar was, maar dat er weinig keuze was. Zonder sanering gaat de deal met Hoogovens niet door en is Boël failliet.

'Bij faillissement zou Hoogovens de moderne vestigingen in Charleroi en in Maubeuge in Noord-Frankrijk voor bijna niets kunnen opkopen', hield Leclerc het personeel voor. La Louvière zou in dat scenario gewoon dicht gaan. 'Dan maar liever een pijnlijke operatie, waarmee in La Louviére nog een deel van de werkgelegenheid behouden blijft.' Er werd bij handopsteken gestemd.

Eerder deze week had dezelfde FGTB nog een referendum gefrustreerd dat de directie onder het personeel had uitgeschreven. Met enkele honderden bondsleden werd de stemming toen verijdeld. De directie nam zijn toevlucht tot een noodoplossing: de Brusselse rechtbank werd ingeschakeld.

President Anne Spiritus van de Ondernemingskamer van het hof in Brussel liet zich door de directie op de hoogte stellen van de situatie, en ontbood vervolgens de bonden. Zij wist de bondsbestuurders ervan te overtuigen dat de dreiging met een faillissement geen bluf was, maar de harde werkelijkheid. De woordvoerder van Boël toonde zich dan ook bijzonder in zijn nopjes met de interventie van de rechter.

Een woordvoerder van Hoogovens omschreef de acceptatie van het saneringsplan als het slechten van een eerste hobbel op weg naar de samenwerking. Eind volgende week, misschien enkele dagen later, verwacht Hoogovens een besluit. Het kan in ieder geval geen weken meer duren: 'Anders bestaat Boël niet meer', zegt de woordvoerder van Hoogovens.

Van een deadline wordt nog steeds niet gesproken, maar moeilijker wordt het wel. 'Het heeft nu al meer dan een maand geduurd. In die tijd is geld verloren gegaan en wordt het weer moeilijker om de zaak renderend te maken.' Naar schatting verliest Boël 200 miljoen frank per maand (10 miljoen gulden). Vorig jaar verloor Boël een miljard frank (50 miljoen gulden).

Er wordt nog gesproken over de manier waarop de Waalse regering bij Boël zal worden betrokken. Een woordvoerder van Hoogovens zegt dat 'de Waalse regering misschien financieel moet worden betrokken bij de overname, of dat ze in de toekomst steun verleent'. Het gesprek daarover loopt via kabinetschef Pierre Sonvaux van de Waalse premier Collignon. Maar ook met de familie Boël zelf is nog druk overleg gaande, met name over de prijs en andere financiële aspecten.

De woordvoerder van Boël denkt iets lichter over de komende onderhandelingen. Hij spreekt van 'enkele dagen', waarin 'enkele details' moeten worden geregeld. Belangrijke? 'Als je het over de kleur van het contractpapier niet eens wordt, komt er geen contract.'

Het wantrouwen van de bonden jegens Hoogovens is nog lang niet weggenomen. Hoogovens-onderhandelaar Keddeman zou de Waalse vakbonden hebben gezegd dat bij daling van de staalprijzen het Nederlandse concern toch een vaste marge overeind wil houden. Dat zou betekenen: meer banen weg. Vakbondsleider Leclerc meent ook dat Hoogovens heeft toegezegd drie miljard frank in La Louvière te investeren, maar in het business-plan zou staan dat dit bedrag over de drie vestigingen wordt gespreid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden