'Stel sloopregeling voor binnenvaart open'

Europarlementsleden van ChristenUnie, CDA en VVD willen dat Brussel een sloopsubsidie verstrekt aan binnenvaartschippers. De regeling moet voorkomen dat de noodlijdende binnenvaartsector kopje-onder gaat.

Maandag bepleiten de partijen in een Europarlementscommissie voor Verkeer dat de Europese Commissie het geld inzet dat daarvoor al klaarligt.

‘Door de recessie krijgen de binnenvaartschippers minder vracht en zijn de prijzen tientallen procenten gedaald. De situatie is nijpend omdat ze wel hoge vaste kosten hebben. De hypotheek op een schip kan miljoenen euro's zijn’, weet Peter van Dalen, Europarlementslid voor ChristenUnie.

Subsidie

Van Dalen denkt aan een subsidie voor sloop. ‘De sector heeft zelf al 30 miljoen euro hiervoor bijeengebracht in de afgelopen tien à vijftien jaar. Dat potje kan geactiveerd worden als de Europese Commissie verklaart dat er een crisis is. Ik vind dat ze dat eens klip-en-klaar moeten doen.’

Als de oudere schepen verdwijnen is dat bovendien gunstig voor het milieu, benadrukt Van Dalen. Nieuwere schepen zijn vaak zuiniger. De EU zou bovendien een regeling kunnen lanceren die de komst van nieuwe binnenvaartschepen afremt.

‘De binnenvaart is een ontzettend belangrijke en milieuvriendelijke vervoersmethode’, vindt ook CDA'ster Corien Wortmann. Ze zal de Europese Commissie aansporen werk te maken van een hulpprogramma voor de sector. ‘De binnenvaart moet structureel een nieuwe impuls krijgen. Zoals hoe kleine schepen rendabel te maken zijn en nieuwe lading aangetrokken kan worden, als alternatief voor het wegvervoer.’

Harde klappen

VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat de binnenvaart te weinig belicht blijft in EU-beleid. ‘De huidige en de vorige EU-commissarissen voor Verkeer hadden helemaal niets met deze sector. Dat moet veranderen, zeker nu de binnenvaart zulke harde klappen krijgt.’

Van de binnenvaartschepen in Europa vaart ongeveer 60 procent onder Nederlandse vlag. De rest komt uit vooral uit Duitsland, Frankrijk en Roemenië.

Onderzoeksinstituut NEA meldde eerder dat het vrachtvolume van de binnenvaart vorig jaar 10 procent is gedaald.

Enkele tientallen binnenschippers hebben in november in Brussel betoogd. Zij eisten hulp van de EU om de economische crisis door te komen. Ze droegen spandoeken met als opschrift ‘De binnenvaart gaat naar de haaien’ en luidden scheepsklokken.

Scheepvaart (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden