Steeds snellere daling aantal boerenbedrijven

Het aantal boeren neemt steeds sneller af. Tussen 1 april 2002 en 1 april 2003 zijn vierduizend boerenbedrijven verdwenen. Dat betekent dat elke dag elf boeren ermee ophouden....

Van onze verslaggever

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de ruim 130 duizend boeren die Nederland vijftien jaar geleden telde, is nog tweederde over. De rest heeft zijn bedrijf gesloten of verkocht. De gemiddelde daling is drieduizend bedrijven per jaar.

Vooral het aantal varkenshouders neemt snel af. In 1988 waren er nog 33 duizend, nu nog tienduizend. Het aantal melkveehouders is in dezelfde periode gehalveerd. Tuinbouwbedrijven met kassen houden het beter vol. Van de vijftienduizend kasbedrijven uit 1988, resteren er nog 9500.

De overblijvende bedrijven worden wel steeds groter. De laatste vijftien jaar kreeg een boerenbedrijf er gemiddeld zeven hectare bij, dat is een toename van bijna 50 procent. Het totale ruimtebeslag van de landbouw nam hierdoor slechts met 4 procent af.

Varkenshouders hebben het meest uitgebreid. De omvang van hun bedrijf is de afgelopen vijftien jaar met 150 procent toegenomen. Aardappelboeren hebben hun areaal verdubbeld en melkveeboeren hebben hun grondgebied met 50 procent vergroot. Het aantal koeien per bedrijf nam toe van gemiddeld 39 naar gemiddeld 59.

Melkveehouders slagen er niet in veel efficiënter te werken. De kostprijs van melk is de laatste jaren aanzienlijk gestegen, bleek vorige week uit een studie van het Landbouw Economisch Instituut. Het inkomen van houders van koeien is de afgelopen tien jaar met bijna 30 procent afgenomen. Boeren in omringende landen deden het veel beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden