Steeds minder mensen afhankelijk van uitkering

Het aantal mensen met een uitkering is flink gedaald. Eind 2007 werden er 1,3 miljoen uitkeringen verstrekt aan mensen tot 65 jaar....

Van onze verslaggeefster

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend heeft gemaakt. Het gaat om werkloosheids-, bijstands- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. De daling is grotendeels toe te schrijven aan de economische groei van de afgelopen jaren.

Het aantal WW’ers daalde vanaf 2004 met meer dan 40 procent, naar 192 duizend eind 2007. Vooral jonge werklozen profiteerden van de economische groei. De jeugdwerkloosheid (15 tot 25 jaar) daalde het hardst, met 75 procent. Ouderen liftten nauwelijks mee op het economisch succes. Onder 55-plussers nam het aantal WW-uitkeringen met slechts 3 procent af.

Ook het aantal arbeidsongeschikten dat een uitkering ontvangt, is gedaald. Vorig jaar ontvingen 847 duizend mensen een WAO-, WIA-, WAZ- of Wajong-uitkering, 12 procent minder dan in 2004. De oorzaken van deze afname zijn onder meer de strengere eisen die worden gesteld aan een arbeidsongeschikte en aan zijn werkgever. De laatste moet de eerste twee ziektejaren doorbetalen en zich inspannen om de zieke werknemer terug op de werkvloer te krijgen.

Opvallend is de groei van de Wajong. Eind 2007 werden er 167 duizend uitkeringen verstrekt aan gehandicapten die al voor hun 17de of tijdens hun studie arbeidsongeschikt zijn geraakt. Een toename van 17 procent in drie jaar. De groei wordt onder meer veroorzaakt doordat autisten en ADHD’ers vaker een uitkering krijgen.

Ook de strengere regels voor de bijstand hebben een negatief effect op de Wajong. Gemeenten worden sinds 2004 financieel geprikkeld om zo veel mogelijk mensen uit de bijstand te krijgen. Als blijkt dat een bijstandsgerechtigde al in zijn jeugd arbeidsongeschikt was, wordt hij overgeheveld naar de Wajong.

Het aantal bijstandsgerechtigden was eind 2007 274 duizend. Dat is bijna eenvijfde minder dan drie jaar geleden.

Nu het economisch tij keert, begint de daling van het aantal werklozen langzaam te stagneren. Wat economen betreft, is er geen reden voor paniek. Naar verwachting zal in 2008 en 2009 het aantal mensen zonder baan verder afnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden