Steeds minder autobezitters onder jongeren

Jongeren bezitten steeds minder vaak een personenauto. Onder ouderen groeit daarentegen het autobezit, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Steeds minder jongeren hebben een eigen auto. Beeld Thinkstock
Steeds minder jongeren hebben een eigen auto.Beeld Thinkstock

Het aantal jongeren nam het afgelopen jaar met 0,4 procent toe, terwijl het aantal geregistreerde personenauto's in deze groep met 4,5 procent afnam. Bij de 65-plussers gebeurt het tegenovergestelde. Hun aantal nam in een jaar met 4 procent toe, maar het aantal auto's op naam groeide met bijna 7 procent.
Onder jongeren van 18 tot 25 jaar neemt het aantal personenauto's al 2 jaar op rij af. 'De werkloosheid speelt een grote rol, daardoor neemt hun koopkracht af', zegt Senne Janssen, econoom bij het CBS. Een andere oorzaak is volgens hem dat jongeren de laatste jaren steeds meer in grote steden zijn gaan wonen. Daar is het hebben van een auto vaak niet nodig. 'En misschien moet de auto het als statussymbool afleggen tegen bijvoorbeeld een dure smartphone of stadsfiets', vertelt Janssen.

Het is volgens de CBS-econoom nog maar de vraag of jongeren straks wel auto's gaan kopen als de economie weer aantrekt. Trendwatcher Adjiedj Bakas is daar heel stellig in: 'Dat gaat niet gebeuren. Auto's huren en lenen neemt daarentegen wel enorm toe. Jongeren willen zich niet meer hechten aan allerlei dingen', stelt Bakas. De auto werkt volgens hem ook niet meer statusverhogend onder twintigers. 'Ze hechten zich niet aan automerken en hardrijden vinden ze ook niks meer', vertelt de futuroloog. Jongeren willen volgens hem ook niet meer met de auto op vakantie. 'Ze gaan liever met easyJet naar een andere stad.'

Ook autofabrikanten hebben de trend van het delen van auto's ontdekt. Zo nam het Duitse autoconcern Volkswagen onlangs een belang in het Nederlandse bedrijf Greenwheels, aanbieder van deelauto's. 'BMW is in Duitsland met een soortgelijk project bezig', zegt Bakas.

Het totale aantal personenauto's in Nederland groeit volgens het CBS nog wel, maar steeds minder snel. In totaal telt Nederland nu ruim 7,9 miljoen personenauto's, 0,7 procent meer dan een jaar geleden. Dat is de kleinste toename sinds jaren. In 2008 en 2009 steeg het aantal voertuigen nog jaarlijks met bijna 3 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden