Steeds meer lege winkelpanden

Aantal leegstaande winkels is snel gestegen in 2009...

amsterdam Het aantal leegstaande winkels is vorig jaar met 9 procent gestegen. Volgens Locatus, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in winkelvastgoed, is het de sterkste stijging van leegstand in de afgelopen tien jaar. Vooral in het tweede deel van 2009 sloot een ‘dramatisch’ aantal winkels de deuren als gevolg van de economische malaise.

Het gaat, volgens Gerard Zandbergen, directeur van Locatus, vooral om winkels van zelfstandigen of kleine winkelbedrijven. Deze panden bevinden zich vooral op de B- en C-locaties, ofwel de minder populaire winkelgebieden.

Op B-locaties staat gemiddeld 9 procent van de panden leeg. In de C-gebieden staat meer dan 11 procent leeg. In deze gebieden is de leegstand in een jaar tijd met ruim eenderde toegenomen, aldus Locatus. Het winkelend publiek kiest momenteel vooral voor de A-locaties, daar staat slechts 2 procent leeg.

Afgelopen zes maanden sloten vooral kledingzaken, woonwinkels en horecagelegenheden hun deuren, aldus Locatus. Van de 18.585 kledingwinkels stopten er 313. Van 11.000 woonwinkels hielden 200 het voor gezien.

De grootste leegstand is te vinden in het centrum van Schiedam (21 procent), Vlissingen (16 procent, Geleen (15 procent) en Winschoten (14 procent).

Als je naar de provincies kijkt, kampen vooral Limburg en Zeeland met dit probleem. Volgens Locatus hangt dit niet alleen samen met de crisis. Het gaat om gebieden die last hebben van bevolkingskrimp. Er wonen relatief veel ouderen en weinig jongeren. ‘Deze ontwikkeling moet eigenlijk nog beginnen’, zegt Zandbergen. ‘We verwachten dat het aantal leegstaande winkelpanden hier nog verder zal toenemen.’

Inmiddels staat 5,4 procent van de ruim 210 duizend verkooppunten leeg. In de tweede helft van 2009 nam het aantal leegstaande panden met 2.139 toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden