Station Zwolle wil Zwolle Centraal worden: slimme marketing of geldsmijterij?

Is het een briljante vorm van citymarketing of slechts een prijzig prestigeproject? In Zwolle lopen de meningen uiteen over het voornemen van de gemeente om station Zwolle om te dopen in station Zwolle Centraal.

null Beeld
Beeld

Een meerderheid in de Zwolse gemeenteraad schaarde zich dit voorjaar achter de naamsverandering en de stad is daarover in gesprek met NS en ProRail. Maar de herdoop kent ook tegenstanders, niet in de laatste plaats vanwege het vermoedelijke prijskaartje: enkele honderdduizenden euro's.

Commissie stationsnamen

Een stad mag haar treinstation niet zomaar de toevoeging Centraal geven. Er bestaat een lijst van criteria waaraan moeten worden voldaan, laat de NS weten. Zo moeten er dagelijks voldoende reizigers in- en uitstappen en moet het station een belangrijk spoorwegknooppunt zijn. Ook dient er regelmatig een internationale trein te stoppen. Absolute minimumvoorwaarden heeft de NS niet: de 'commissie stationsnamen' oordeelt van geval tot geval. De NS meldt het verzoek van Zwolle 'niet onwelwillend' te behandelen.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden hebben al vele jaren een Centraal Station. In 2015 voegde Arnhem zich als eerste stad buiten de Randstad in dat rijtje. De Zwolse wethouder Ed Anker (ChristenUnie) denkt dat zijn stad eveneens een goede kans maakt op de eretitel. 'Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland en we zijn een nieuwe stationshal aan het bouwen.' Een vaste internationale treinverbinding heeft Zwolle echter niet. 'Maar de NS kan van bepaalde eisen afwijken', zegt Anker.

Gemeenschapsgeld

In Arnhem kostte de naamswijziging 2 ton. Zwolle zal rekening moeten houden met een dergelijk bedrag. Een naamswijziging behelst meer dan het vernieuwen van een paar bordjes op het station. NS en ProRail moeten de naam ook overal in hun systemen aanpassen. De kosten daarvan zijn voor de aanvrager.

Reden voor de lokale SP-fractie om fel tegen het plan gekant te zijn. 'Dit is gemeenschapsgeld', zegt fractievoorzitter Brammert Geerling. 'Daar hoor je verantwoord mee om te gaan. Wat de raad hier doet, is geld over de balk smijten om het eigen prestige te verhogen. Waarom is het woordje Centraal nodig? Alsof Zwolle dan ineens veel populairder wordt.'

Kan Zwolle het geld inderdaad niet beter besteden aan het opknappen van speelpleintjes of aan de plaatselijke ouderenzorg? Wethouder Anker: 'Geld kan altijd ook ergens anders aan uitgegeven worden. Wij vinden dat ons station op dit moment weinig aandacht krijgt. De toevoeging Centraal geeft een bepaalde klank aan een station en daarmee aan de stad. Met de kosten zijn we nu niet bezig, daarvoor is het nog te vroeg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden