Starters: weinig zorg over lagere aftrek

Starters die recent een huis hebben gekocht, lijken zich weinig zorgen te maken over het debat over de hypotheekrenteaftrek. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs ongeveer vijftig starters die het afgelopen jaar hun eerste huis hebben gekocht.

Officiële cijfers van het aantal bezorgde jonge huizenbezitters zijn er niet. Noch via de Vereniging Eigen Huis, noch via andere kanalen bleek het mogelijk om in contact te komen met jonge huizenbezitters die zich zorgen maken over hun hypotheek.

‘Misschien komt dat wel’, denkt huiseigenaar Dirk Aleven (27) ‘omdat de starters gewoon wat meer klaar zijn voor de nieuwe wereld dan de oude decisionmakers.’ De jonge huiseigenaar zegt zelf geen bezwaar te hebben tegen een inperking van de hypotheekrenteaftrek. Ook Jur Thöne (29), sinds elf maanden huiseigenaar, denkt dat er sprake is van een generatiekloof tussen jonge en oudere huizenbezitters. ‘Ik hoor in ieder geval vooral bezorgde klachten over een mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek van de generaties boven me.’

De optimistische stemming onder starters is opmerkelijk. In potentie wordt juist deze groep getroffen door een afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Starters die onlangs een huis hebben gekocht, hebben niet geprofiteerd van de enorme stijging van de huizenprijzen. Tegelijkertijd krijgen ze wel te maken met een mogelijke daling van de waarde van hun woning als gevolg van een hervorming van de hypotheekrenteaftrek. Een daling van de huizenprijzen kan problematisch zijn voor eigenaren die hun huis willen of moeten verkopen.

Met oog op het begrotingstekort zegt een een meerderheid van de jonge huiseigenaren een beperking van de hypotheekrenteaftrek een logische bezuinigingsmaatregel te vinden. Vooral waar het het hogere segment van de woningmarkt betreft. Dit is in lijn met onderzoek van TNS-NIPO, waar de Volkskrant eerder over publiceerde. Dit onderzoek maakte geen onderscheid tussen jonge huizenbezitters en jongeren zonder eigen woning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.