'Starbucks krijgt verboden steun'

Starbucks geniet grote belastingvoordelen in Nederland. Dankzij afspraken met de Belastingdienst, zogenoemde rulings, is de belastbare winst tot minimale proporties teruggebracht. De Europese Commissie vermoedt dat dit een vorm is van verboden staatssteun en onderzoekt de zaak.

De vestiging van Starbucks bij Breukelen.Beeld Raymond Rutting

In het rapport van 45 pagina's waarmee de Commissie haar standpunt openbaar maakt, wordt voor één jaar een rekenvoorbeeld gegeven. Voor het jaar 2010/11 had Starbucks Manufacturing, de koffiebrander in Amsterdam, een belastbare winst van 1,4 miljoen euro, op grond van de afspraken met de Belastingdienst. De Commissie komt op een belastbare winst van 13 miljoen. Starbucks betaalde dat jaar 338 duizend euro belasting, maar zou eigenlijk het tienvoudige hebben moeten betalen.

In drie jaar boekte Starbucks Manufacturing een omzet van 613 miljoen euro. Het betaalde slechts 1,2 miljoen belasting.

Geen verboden staatssteun

Volgens de ruling wordt Starbucks Manufacturing beschouwd als een soort loonwerker voor het concern. Grote delen van de omzet worden niet aan het bedrijf toegerekend, omdat wordt aangenomen dat Starbucks Manufacturing alleen maar een klusje uitvoert voor het concern en alle risico's elders liggen. In feite, schrijft de Commissie, heeft Starbucks een afspraak voor een vast bedrag aan belasting per jaar.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën schrijft aan de Tweede Kamer dat dit geen verboden staatssteun is. Volgens hem is er 'geen sprake van een specifiek voordeel voor Starbucks Manufacturing bv'. Hij wijst op een bericht van de Commissie uit mei. Daarin stelde deze dat Nederland 'doorgaans' werkt met een grondige beoordeling van de informatie over de belastingplichtige.

Maar Wiebes' chef, minister Dijsselbloem, was minder zelfverzekerd. 'Als het zo zou zijn dat Nederland handelt in strijd met de internationale richtlijnen, dan gaan we dat rechtzetten.'

Minister Dijsselbloem: 'Als het zo zou zijn dat Nederland handelt in strijd met de internationale richtlijnen, dan gaan we dat rechtzetten.'Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden