Stap Moberg bevredigt aandeelhouders niet

Alle boycotacties tegen Albert Heijn zijn afgelast, nadat bestuursvoorzitter Anders Moberg woensdag zijn beloningspakket aanpaste. Aandeelhouders zijn echter nog niet tevreden....

De actiegroep 'De wereld is niet te koop' heeft zijn Albert Heijn-boycot voor aanstaande vrijdag afgeblazen. 'Het is bewonderenswaardig dat het management van Ahold toch relatief snel bij zinnen is gekomen', zegt woordvoerder Remko van Broekhoven. Ook de SP heeft verdere acties tegen Albert Heijn opgeschort.

Moberg heeft besloten af te zien van de afgesproken vertrekpremie en zijn gegarandeerde bonus van 1,5 miljoen euro. De hele bonus zal nu afhankelijk zijn van zijn prestaties. Ahold wenst echter geen inzicht te geven in de prestatiecriteria. 'Dat is een zaak tussen Moberg en de commissarissen', zegt woordvoerder Fritz Schmuhl.

De pensioenfondsen ABP en PGGM, die vorige week nog een vernietigende brief naar Ahold stuurden, zijn het daar niet mee eens. 'Wij willen weten wat de relatie is tussen de beloning en de prestatie', zegt de ABP-woordvoerder. PGGM sluit zich hierbij aan: 'We willen dat het beloningsbeleid ter goedkeuring aan de aandeelhouders wordt voorgelegd.'

Ook Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, reageert sceptisch. 'Als je de prestatiecriteria maar laag genoeg stelt, is er in wezen nog steeds sprake van een gegarandeerde bonus.' De Vries pleit voor duidelijke toetsbare doelen voor de winst, de schuld en de winst per aandeel. 'En Moberg mag alleen de maximale bonus krijgen als hij het recordresultaat uit 2001 overtreft.'

Albert Heijn is 'blij' met de stap van Moberg. 'Ook ons personeel reageert positief', zegt een woordvoerder. 'Dit kunnen ze tenminste uitleggen aan onze klanten.' AH-directeur Dick Boer heeft boze klanten inmiddels een brief gestuurd, waarin hij melding maakt van de salarisaanpassing.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken reageert zuinig. 'Dit is geen knieval, maar een kniebuiging. In wat hij verdient maakt het niet veel uit.'

President-commissaris Henny de Ruiter zal bij de volgende aandeelhoudersvergadering aftreden en het stokje overdragen aan Karel Vuursteen, de ex-bestuursvoorzitter van Heineken, die sinds mei commissaris is bij Ahold.

De positie van de andere commissarissen staat ook ter discussie. Ahold heeft inmiddels een benoemingscommissie geïnstalleerd die nieuwe commissarissen gaat werven. Het bedrijf wil een 'overwegend nieuw team' formeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden