Stammentwist legt uitvoer van olie uit Nigeria droog

In Nigeria, de op vijf na belangrijkste exporteur van olie, is de productie de afgelopen dagen met ongeveer eenderde teruggelopen....

Vanwege het aanhoudende geweld staakten eerder Shell en Total Fina Elf hun activiteiten in het gebied. De twee maatschappijen zijn de voornaamste olieproducenten in de regio.

Shell produceert nu circa 370 duizend vaten minder, ChevronTexaco levert 440 duizend vaten minder af. Total Fina Elf bracht zijn opbrengst met 7500 vaten terug. Daarmee komt het verlies op 817 duizend vaten, meer dan eenderde van het totaal aantal vaten dat Nigeria dagelijks op de markt brengt.

De strijd tussen Ijaw en Itsekiri heeft de afgelopen week tientallen burgers het leven gekost.

Het is niet voor het eerst dat beide groepen met elkaar slaags zijn geraakt. Ook in 1999 streden Ijaw en Itsekiri met elkaar om de macht in het gebied rondom Warri. De strijd viel toen samen met de landelijke campagne voor de presidentsverkiezingen. Komende maand gaat Nigeria weer stemmen.

Het zijn vooral de Ijaw die menen dat zij te weinig terugzien van het geld dat Nigeria met de productie van olie verdient. Dan Ekpebide, een van de leiders van de Ijaw, heeft daarom gedreigd olie-installaties op te blazen.

De Niger-delta, 's lands belangrijkste gebied voor de olieproductie, is al jaren de regio waar de belangen van de Nigeriaanse autoriteiten, buitenlandse maatschappijen als Shell, en inheemse bevolkingsgroepen op elkaar stuiten. Heel bekend werd de strijd van het kleine Ogoni-volk, onder leiding van Ken Saro Wiwa, die door het vorige militaire regime werd opgehangen.

De afgelopen jaren heeft met name Shell veel pogingen gedaan zijn imago in de Niger-delta te verbeteren. De maatschappij heeft niet alleen in de productie van olie, maar ook in de ontwikkeling van de lokale bevolking geïnvesteerd. Daarnaast hebben Shell en andere oliegiganten meer zorg gestoken in de bescherming van het fragiele ecosysteem in de delta.

Volken als de Ijaw menen echter dat zij nog steeds te weinig politieke en financiële zeggenschap over hun gebied hebben. De grondwet uit 1999 bepaalt dat minstens 13 procent van de olieopbrengsten besteed moet worden voor de ontwikkeling van de Niger-delta. Kort na het aantreden echter van burgerpresident Olusegun Obasanjo is dit teruggedraaid tot 7,5 procent. Obasanjo, die herkozen wil worden, haalde in 1999 veel stemmen in de delta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden