Stakingen Frankrijk verliezen momentum

PARIJS - De vuilnismannen in het Zuid-Franse Marseille hebben hun staking uit protest tegen de pensioenhervormingen in Frankrijk opgeschort. Ook werknemers uit de olieindustrie zijn weer aan de slag gegaan. Het zijn tekenen dat de protestbeweging momentum verliest.

null Beeld

De Franse minister van financiën, Christine Lagarde, zei dinsdag dat er een 'keerpunt' is bereikt. 'Wat erg belangrijk is, is het nemen van verantwoordelijkheid, mensen realiseren zich dat de economie moet functioneren, zei ze op Radio Classique.

Bovendien stemde de Senaat in met de hervormingsplannen van de Franse president Nicolas Sarkozy. De wet wordt woensdag voorgelegd aan het lagerhuis en wordt daarna nog beoordeeld door het Constitutionele Hof. De verwachting is dat Sarkozy de wet niet voor half november ondertekent.

Megafoons
Ondanks het afgenomen momentum hebben vakbonden dinsdag opnieuw opgeroepen om donderdag te gaan staken. Ook studenten bleven protesteren. Ze scandeerden met megafoons leuzen bij het Senaatsgebouw. Sommige van de studentenprotesten eindigden in geweld en volgens de Franse minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux zijn bij de demonstraties de afgelopen twee weken ruim 2500 mensen opgepakt.

Twee weken lang verstoorden stakingen en protestacties het openbare leven en de economie in Frankrijk. Treinen vielen uit, scholen bleven gesloten en benzinepompen kwamen zonder brandstof te zitten. Inmiddels rijden de meeste treinen weer volgens schema en zijn vijf van de twaalf olieraffinaderijen in Frankrijk weer in
bedrijf.

Afval
De vuilnismannen in Marseille begonnen langzaamaan de berg van ruim negenduizend ton afval op te ruimen. Het vuilnis dreigde een gevaar voor de volksgezondheid te worden. De bond van de vuilnismannen zei maandagavond dat er geen groot gezondheidsrisico was, maar dat de stad wel duidelijk aan het vervuilen was. Daarom is besloten de staking op te schorten. Het kan echter nog wel vijf dagen duren voordat al het vuil is opgeruimd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden