Staking tegen hoge kantineprijzen in China

China heeft zijn eerste staking tegen de oplopende voedselprijzen achter de rug. Bij een grote fabriek in de industriestad Dongguan, vlakbij Hongkong, legde het personeel het werk neer omdat de kantineprijzen omhoog gingen....

Hans Moleman

De staking werd door de oproerpolitie de kop ingedrukt. Honderden agenten werden ingezet, die gebruik maakten van de wapenstok en honden. De stakingsleiders werden gearresteerd. Maar het protest had wel effect: de Hongkongse eigenaar van de fabriek, Aigao Electronics, besloot de verhoging snel terug te draaien.

De Chinese staatsmedia hebben tot dusverre met geen woord gerept over het incident dat afgelopen woensdag plaatsvond. De staking werd naar buiten gebracht door ooggetuigen, die een buitenlandse radiozender tipten. Rellen over prijsverhogingen zijn een uiterst gevoelig onderwerp in China waar de regering bang is voor sociale onrust nu de voedselprijzen al maanden stijgen.

China stevent af op een inflatie van rond de 4 procent, een record in de laatste tien jaar. Vooral de kosten van dagelijks voedsel als varkensvlees, eieren en noedels zijn hard omhoog gegaan. De prijs van varkensvlees werd de afgelopen zomer al per decreet onder controle gebracht, maar desondanks bleef de prijsindex stijgen tot boven de 6 procent. De inzet van Peking om de inflatie op jaarbasis te beperken tot 3 procent lijkt daarmee onhaalbaar geworden.

De regering heeft al maatregelen genomen om verdere inflatie te beteugelen. Voor boeren zijn subsidies aangekondigd om de varkensproductie te verhogen. In oktober werd ook een prijsstop afgekondigd voor transportkosten, brandstof, elektriciteit, water en grond.

De prijsstop op brandstof bleek al snel onhoudbaar; de staatsoliebedrijven wilden niet met verlies draaien en verminderden daarom hun productie om ‘technische redenen’. Hierdoor ontstond hier en daar brandstofschaarste en zag Peking zich alsnog gedwongen de benzine en diesel 10 procent duurder te maken.

De relatief hoge inflatie is vooral een tegenslag voor de regering, wier krediet bij het grote publiek is gebaseerd op de belofte van een gestage stijging van de welvaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden