Staking legt metaalsector plat

Duizenden werknemers in de metaalsector hebben woensdag gestaakt uit protest tegen het kabinetsbeleid. De productie bij onder meer staalconcern Corus en autoproducent NedCar lag nagenoeg stil. Volgens vakbond FNV Bondgenoten deden 22.000 werknemers aan de staking mee...

ANP

De vakbond FNV Bondgenoten schat dat woensdag ongeveer 22.000 werknemers in de klein- en grootmetaal staakten of werkonderbrekingen hielden. CNV Bedrijvenbond telde in de middag 20.000 protesterende medewerkers. Het aantal stakers liep in de loop van de dag op omdat veel bedrijven in de metaal in ploegdiensten werken.

De werkgeversorganisatie in de grootmetaal, de FME-CWM, was zeer ontstemd over de acties. De FME-CWM, die bedrijven als Stork en de scheepsbouw met in totaal zo'n 180.000 werknemers vertegenwoordigt, telde circa 16.000 actievoerders in bijna 140 ondernemingen. De Metaalunie, de organisatie van garage-, kleinmetaal- en installatiebedrijven met in totaal 400.000 werknemers, zei niet meer dan enkele honderden actievoerders te tellen.

Voorzitter A. Kraaijeveld van de FME-CWM zei te vrezen voor imagoschade voor de sector bij buitenlandse investeerders. Bovendien heeft de werkgeversorganisatie berekend dat de acties de metaal- elektrotechnische industrie 12 miljoen tot 15 miljoen euro omzetderving kosten.

Volgens FNV Bondgenoten in totaal tweehonderd bedrijven getroffen. 'Deze aantallen zijn boven verwachting', zei een woordvoerster van Bondgenoten. Het gaat om de grootste staking in de sector in vijftien jaar, aldus de vakbond.

Volgens de bonden lag de productie woensdag nagenoeg stil bij staalproducenten als Corus, Eaton Holec, Nedstaal, vrachtwagenbedrijf Daf, fietsenfabriek Batavus, autofabrikant Nedcar en bij de metaalbedrijven Hollandia en Bailey.

Dinsdagavond gingen al twee staalbedrijven in Alblasserdam plat. Woensdagmorgen stonden bij staalconcern Corus in IJmuiden lange rijen werknemers voor het actiecentrum bij de bedrijfspoort om zich in te schrijven als staker. De bonden hadden toegezegd alle veiligheidsafspraken in acht te nemen bij het platleggen van de productie. Bij Corus werkte daarom een minimale bezetting van tweehonderd mensen.

Ook bij autoproducent NedCar in het Limburgse Born zal de productie voor 24 uur stilliggen. Volgens NedCar zijn woensdag 335 van de in totaal 4200 medewerkers van NedCar aan het werk gegaan. Het gaat daarbij om honderd productiemedewerkers en 235 man kantoorpersoneel. Zij werden woensdagmorgen met een fluitconcert en pamfletten begroet.

Bij Eaton Holec in Hengelo gingen achthonderd van de 1100 werknemers niet aan de slag. 'De productieafdeling ligt helemaal stil. Dit betekent een omzetverlies van tonnen', aldus een zegsman van het bedrijf, dat elektronische schakelsystemen produceert.

De vakcentrales FNV, CNV en MHP gaan door met hun estafetteacties in diverse sectoren. Tot in december staan acties gepland in bijvoorbeeld de zorg, onderwijs, bouw en onder gemeente- en rijksambtenaren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden