Staking bij fabrikant Nivea is voorbij

Het personeel van de vestiging van het bedrijf Beiersdorf in Almere stopt met staken. De vakbonden en de fabrikant van onder andere Nivea crème hebben een akkoord bereikt over een aanpassing van het reorganisatieplan, dat 170 van de 240 banen zal kosten....

ANP

Bij Beiersdorf in Almere brak maandag een staking uit vanwege de plannen van het Duitse bedrijf. De onderneming, die behalve Nivea ook de 8x4 deodorant, Hansaplast en Labello maakt, wil de productie en logistiek overplaatsen naar Duitsland. Volgens vakbond FNV Bondgenoten is de reorganisatie overbodig omdat het bedrijf genoeg winst maakt.

De bond slikt nu toch de ontslagen bij de Nederlandse vestiging van het bedrijf. Desondanks is FNV Bondgenoten tevreden over het bereikte akkoord. Dat voorziet in hogere ontslagvergoedingen, een verlaging van de leeftijd waarop werknemers vervroegd met pensioen kunnen van 56 naar 55 jaar en een verlenging van de looptijd van het sociaal plan van 1 januari 2009 naar 1 januari 2010.

Volgens Zwezerijnen hebben de leden van FNV Bondgenoten inmiddels ingestemd met het bereikte onderhandelingsresultaat. Daarom steunt ook de ondernemingsraad het akkoord, zegt voorzitter Mark van Beek. ‘Nu de leden achter het akkoord staan, zullen wij het proces niet gaan frustreren’, aldus Van Beek.

Het alternatieve plan van de ondernemingsraad, waarbij slechts 70 mensen gedwongen het bedrijf moeten verlaten, en de dreiging met juridische stappen van de personeelsvertegenwoordiging, zijn hiermee van de baan.

Beiersdorf acht de voorgenomen sluiting van de twee afdelingen in Almere noodzakelijk ‘om de Europese concurrentiepositie van Beiersdorf te versterken’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden