Staking bij Avebe voorbij

De staking bij het aardappelzetmeelconcern Avebe is na tweeënhalve week voorbij. De leden van FNV Bondgenoten hebben woensdag ingestemd met het afgelopen nacht bereikte akkoord van hun bond met de directie van het bedrijf...

Met de staking die op 19 september begon, keerden de werknemers zich tegen het dreigende ontslag van 148 werknemers. Zij wilden een beter sociaal plan voor die groep.

Na de stakingsperiode is het plan iets royaler geworden. De 148 blijven langer op de loonlijst, niet zes maar vijftien maanden. Ook wordt voor hen naar werk gezocht, intern en mogelijk buiten het bedrijf. Uiteindelijk bleek de stemming over het vernieuwde plan in een hotel in Veendam slechts een formaliteit. De in grote getale opgekomen leden keurden het massaal goed. Bij de Nederlandse vestigingen van het bedrijf werken 1300 mensen.

Volgens Avebe zal het nog enige dagen duren, voordat alle productielijnen weer volledig in gebruik zijn. De locatie in het Drentse Gasselternijveen zal echter naar verwachting woensdagavond al weer kunnen draaien. De aanvoer van aardappelen is daar opnieuw op gang gekomen.

Avebe schat de schade door de staking tussen de 10 en 15 miljoen euro. Het bedrijf is bovendien een aantal klanten kwijtgeraakt. Hoeveel dat er zijn kon een woordvoerder van Avebe woensdag niet zeggen. ‘Er hebben zeker klanten afgehaakt, maar zoals het er nu naar uitziet, hebben we onze grote afnemers kunnen behouden.’, aldus de zegsman.

CNV Bedrijvenbond is blij dat de staking tot het verleden behoort. Deze bond verzette zich de voorbije dagen tegen de FNV-actie. ‘Wij zijn voortdurend met Avebe in overleg geweest om te bekijken hoe we het FNV konden meekrijgen’, laat bestuurder H. Roeten weten. ‘Wij dienden het nu goedgekeurde voorstel afgelopen vrijdag al in bij de directie van Avebe. Kennelijk heeft het nog vijf dagen moeten duren, voordat het kwartje viel bij de FNV.’

De boeren zien de toekomst van Avebe somber in. Volgens voorzitter J. Bartelds van de werkgroep Zetmeelaardappelen van LTO Nederland is de financiële positie van het bedrijf door de staking verder verslechterd. Hij schat de kosten van het overeengekomen sociaal plan en de staking samen op ongeveer 40 miljoen euro. ‘Natuurlijk zijn we blij dat we weer aardappelen kunnen gaan leveren, maar als je weet dat Avebe vorig jaar 450.000 euro winst heeft geboekt, dan kun je snel berekenen dat de winsten alleen door de nu oplopende rentekosten al onder druk komen te staan.’

De boeren die bij de coöperatie zijn aangesloten, krijgen geen winstuitkering en hoeven er niet op te rekenen dat zij op korte termijn bij het geld kunnen dat ze in de vorm van een lening bij Avebe hebben uitstaan. ‘En dat terwijl we het geld hard nodig hebben in onze eigen bedrijven’, aldus Bartelds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.