Staking bij Avebe is beëindigd

De staking bij de aardappelzetmeelgigant Avebe is voorbij. De leden van FNV Bondgenoten hebben woensdagavond ingestemd met het akkoord dat de bond en Avebe de nacht ervoor na moeizame onderhandelingen hadden bereikt....

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing

De 148 ontslagen werknemers blijven nog vijftien maanden op de loonlijst staan en geen zes, zoals eerst het plan was. In die tijd gaat Avebe ander werk zoeken in of buiten het bedrijf. Wie toch in de WW belandt, krijgt negen maanden een aanvulling op de uitkering tot 90 procent van het salaris.

Avebe en FNV Bondgenoten bereikten het akkoord na een nacht onderhandelen. Even leek het mis te gaan, toen ’s avonds laat bekend werd dat de fabriek in Gasselternijveen weer draaide met een groepje werkwilligen. FNV-bestuurster Anja Dijkman werd uitgescholden door woedende boeren, samengestroomd om de staking te breken en de werkwilligen te verwelkomen.

De ledenbijeenkomst noemt Dijkman ‘een van die mooie bijeenkomsten die je als bondsbestuurder moet koesteren. Een hoge opkomst, en iedereen toonde zich tevreden met het resultaat.’

Bestuurder Harm Roeten van het CNV is opgelucht, maar benadrukt dat zijn bond vrijdag al het voorstel indiende waarmee nu is ingestemd. ‘Blijkbaar viel nu het kwartje pas.’

Ook woordvoerder Bastiaan Schrage van het Agrarisch Jongeren Contact Drenthe is ‘heel erg blij’. De staking leidde tot grote woede bij aardappelboeren, die honderdduizenden kilo’s aardappelen moesten weggooien.

Zetmeelfabrikant Avebe, die fabrieken heeft in Foxhol, Gasselternijveen, Ter Apelkanaal en Veendam, lag 2,5 week plat. Leden van de Unie en CNV gingen al eerder akkoord met een sociaal plan.

Avebe heeft door de staking naar schatting 10 tot 15 miljoen euro schade geleden. Ook is het bedrijf een nog onbekend aantal klanten kwijtgeraakt. Bij de Nederlandse vestigingen werken ongeveer 1300 mensen. Waarschijnlijk duurt het enkele dagen voordat alle productielijnen weer werken.

Volgens voorzitter J. Bartelds van de werkgroep Zetmeelaardappelen van LTO Nederland kosten het sociaal plan en de staking Avebe zo’n 40 miljoen. ‘We zijn blij dat we weer aardappelen kunnen gaan leveren, maar als je weet dat Avebe vorig jaar 450 duizend euro winst boekte, kun je snel berekenen dat de winsten alleen door de nu oplopende rentekosten al onder druk komen te staan.’

De bij de coöperatie aangesloten boeren krijgen geen winstuitkering en hoeven er niet op te rekenen dat zij op korte termijn bij het geld kunnen dat ze in de vorm van een lening bij Avebe hebben uitstaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden