Stagnatie economie Frankrijk

PARIJS (ANP) - De groei van de Franse economie is onverwacht tot stilstand gekomen. In het derde kwartaal was er geen sprake van groei ten opzichte van de voorgaande drie maanden, zo meldde het Franse bureau voor de statistiek Insee vrijdag.

Frankrijk behoort tot de grotere economieën van Europa, dat juist bezig is aan een herstel van de groei. In het tweede kwartaal bedroeg de groei van de Franse economie nog 1,2 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Analisten waren er vanuit gegaan dat het derde kwartaal minder groei te zien zou geven. Zij hadden in doorsnee ingezet op een expansie van 0,5 procent. Dat blijkt te optimistisch te zijn geweest.

Tegenvaller

De stagnatie die nu is opgetreden, vormt een tegenvaller voor de Franse regering, die zich warm begint te lopen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De regering was er eerder vanuit gegaan dat de economie over heel 2006 met 2,3 procent zal groeien. Het is de vraag of dat percentage nog zal worden gehaald.

Het groeicijfer van Insee is een eerste raming. Het bureau zelf gaat ervan uit dat de jaargroei 1,9 procent zal bedragen. Het Internationaal Monetair Fonds is een stuk optimistischer en verwacht een groei van 2,5 procent dit jaar.

De zittende Franse regering onder leiding van premier De Villepin heeft veel werk gemaakt van economische hervormingen. Het terugbrengen van de werkloosheid vormt een van de belangrijkste agendapunten. Waarnemers achten de kans groot dat de socialistische oppositie munt zal slaan uit het feit dat de economie tekenen van groeivertraging vertoont.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden