Stabilisatie afzetprijzen Nederlandse industrie

VOORBURG (ANP) - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli 3,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De toename is daarmee ongeveer even groot als in juni. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

Volgens het CBS stijgen de prijzen maand op maand onafgebroken sinds januari van dit jaar. Juli is de eerste maand waarin deze tendens niet doorzet.

Binnen de industrie zijn er grote verschillen in prijsontwikkeling. Mede onder invloed van de olieprijs lagen de afzetprijzen in de aardolieverwerkende industrie in juli 3,3 procent lager. De olieprijs lag in die maand iets boven het niveau van juli 2006. Dit effect werd volgens het statistiekbureau volledig teniet gedaan door de waardedaling van de dollar. De Amerikaanse munt daalde op jaarbasis 7 procent in waarde ten opzichte van de euro.

Producten van de houtverwerkende industrie waren 8 procent duurder. Ook de afzetprijzen in de voedingsmiddelenindustrie waren met 10,2 procent fors hoger dan een jaar eerder. In de metaalindustrie is een eind gekomen aan een reeks met sterke prijsstijgingen. De toename, vorige maand nog 10 procent, bleef deze maand beperkt tot 0,4 procent.

Zie ook: Prijsstijging industrie stabiliseert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden