Staatssecretaris verrast autobranche met bpm-plan

De Bovag en de RAI Vereniging zijn ‘enigszins verrast’ door uitlatingen van staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën over de autobelastingen....

Een dag eerder kondigde De Jager in het programma Buitenhof aan dat hij in overleg met de autobranche gaat bekijken of hij de aanschafbelasting (bpm) voor auto's kan omvormen tot een milieubelasting, die uitgaat van de uitstoot van CO2. Schonere auto's worden dan voordeliger in aanschaf dan meer vervuilende auto's. De aanschafbelasting is nu gebaseerd op de cataloguswaarde en op onder meer het type brandstof. In de meeste landen in Europa bestaat helemaal geen aanschafbelasting op auto's.

‘De ideeën van de staatssecretaris van Financiën over het omzetten van de bpm in een CO2-belasting zijn voor ons nieuw’, aldus Peter Janssen, directeur van RAI Vereniging. Deze organisatie en de Bovag voeren al langer overleg met De Jager over vergroening van de autobelastingen. Jansen: ‘Ten aanzien van het lot van de bpm zijn we heel duidelijk. Die willen wij volledig afgebouwd zien als de kilometerprijs wordt ingevoerd.’

De Jager wil in mei een uitgewerkt plan naar de Tweede kamer sturen over de ombouw van de autobelastingen naar de kilometerheffing. Het kabinet wil die vanaf 2011 in fases invoeren. Alle bestaande autobelastingen, en dus ook de bpm, zouden gespreid over een periode van acht jaar moeten verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwe heffing per kilometer. CDA-minister Camiel Eurlings van Verkeer liet onlangs echter weten dat een deel van de bpm mogelijk overeind blijft.

Het CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans is daar fel op tegen en hij staat ook argwanend tegenover het plan van partijgenoot De Jager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden