Staatssecretaris Van Dam: 'Slachthuizen zouden camera's moeten ophangen'

Alle Nederlandse slachthuizen zouden camera's moeten ophangen om misstanden zoals in het Belgische Tielt te voorkomen. Dat heeft staatssecretaris Van Dam (Landbouw) gezegd tijdens het vragenuur. Hij gaat de slachthuizen verzoeken om camera's op te hangen en de beelden te delen met toezichthouder NVWA. Een verplichting wordt dit nog niet. 'Juridisch afdwingen is niet onmogelijk, maar heeft veel haken en ogen.'

Staatssecretaris van Landbouw, Martijn van Dam, in een supermarkt. Beeld anp
Staatssecretaris van Landbouw, Martijn van Dam, in een supermarkt.Beeld anp

Van Dam reageerde in het vragenuur op vragen van Kamerlid Ouwehand (Partij voor de Dieren) over de beelden van dierenmishandeling in een Belgisch slachthuis. De staatssecretaris zei te hopen dat de slachthuizen vrijwillig, en onder maatschappelijke druk, camera's gaan ophangen.

Intern gebruik

Momenteel hebben twee van de acht Nederlandse varkensslachthuizen camera's hangen, maar die beelden zijn alleen voor intern gebruik. De staatssecretaris zal nu dus alle acht slachthuizen vragen camera's op te hangen en de beelden beschikbaar te stellen aan de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Van Dam benadrukt de 'continue aanwezigheid' van de NVWA in de Nederlandse slachthuizen om 'enerzijds misstanden te voorkomen en anderzijds direct op te treden als daar toch sprake van is'. In 4 procent van de steekproeven wordt volgens de staatssecretaris een fout in de slacht vastgesteld, waar de NVWA bij kan ingrijpen.

Horrorslachthuis

De staatssecretaris is tevreden over het handelen van zijn Belgische collega, die het slachthuis in Tielt voorlopig heeft gesloten. Het vlees van het 'horrorslachthuis' dat bij Nederlandse slagerijen terecht is gekomen, zal niet worden teruggetrokken. Volgens de huidige wet kan dat alleen als de voedselveiligheid in gevaar is, en dat is volgens de Belgische toezichthouder niet het geval.

Begin mei zal de staatssecretaris in de Kamer verslag doen van zijn gesprekken met de Nederlandse slachthuizen.

Beelden uit de undercovervideo van Animal Rights. Beeld Animal Rights
Beelden uit de undercovervideo van Animal Rights.Beeld Animal Rights

Lees meer over de misstanden in het Tieltse slachthuis

Varkens in Nood wil klokkenluiders in slachterijen belonen: 'Controle schiet tekort'
Varkens in Nood wil medewerkers van slachterijen een beloning geven als ze uit de school klappen over misstanden. 'De controle schiet tekort.'

De vee-industrie is de grote blinde vlek van ons land
Omdat het varken ons smaakt, komt het goed uit dat de hel waarin dit dier leeft goed verborgen blijft.

Alwéér een vleesschandaal. Maar gaan we er ook anders door eten?
De week begon met grootscheepse fraude met bedorven vlees in Brazilië en eindigde met ernstige dierenmishandeling in het varkensslachthuis Debra in het Belgische Tielt. Het roept de vraag op: hoe groot is de invloed van twee vleesschandalen in één week op ons eetgedrag?

Mishandeling op slachtvloer: kreupele varkens geschopt, geslagen of aan oren gesleept
Om dierenmishandeling tegen te gaan, pleit de Belgische federatie voor slachthuizen Febev voor permanent cameratoezicht op slachtvloeren. Ook wil ze de beelden ter beschikking stellen aan externe inspecteurs. Dat zei de Febev vrijdag nadat een dag eerder gruwelijke undercoverbeelden waren verschenen van dierenmishandeling in een Vlaams varkensslachthuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden