Nieuws

Staatssecretaris Snel van Financiën onder druk om spaarders die te veel belasting betaalden te compenseren

Staatssecretaris Snel van Financiën staat onder grote druk spaarders te compenseren die meer belasting over hun geld moesten betalen dan dat ze aan daadwerkelijk rente kregen. Dit blijkt uit aan een advies van advocaat Nicolien van den Biggelaar van De Brauw Blackstone Westbroek op verzoek van de Tweede Kamer. 

Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. Beeld ANP

Volgens dat advies moet het kabinet Nederlanders compenseren die in 2013 en 2014 te veel belasting hebben betaald over hun spaargeld.

De advocaat stelde het advies over de zogeheten vermogensrendementsheffing op naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad eerder dit jaar. Die noemde de spaartaks bij een rendement op spaargeld van minder dan 1,2 procent in 2013 en 2014 in strijd met het Europees mensenrechtenverdrag. Destijds werd 30 procent belasting geheven over een verondersteld rendement van 4 procent. Dat betekende dat veel spaarders erop achteruitgingen. Dat is schending van het eigendomsrecht. Spaarders die minder dan 1,2 procent rendement behaalden op hun vermogen, moeten ook daadwerkelijk worden gecompenseerd, concludeert de advocaat. Verantwoordelijk staats­secretaris Menno Snel van Financiën zei in een reactie het advies ‘uiteraard zorgvuldig te willen bestuderen’.

Hij wijst erop dat de Hoge Raad niet heeft vastgesteld dat een rendement van 1,2 procent in 2013 en 2014 niet haalbaar was zonder risico’s te nemen. De veilige spaarrente was volgens Snel toen respectievelijk 1,6 en 1,29 procent, hoger dan de grenswaarde die door Van den Biggelaar wordt gehanteerd. ‘Ik realiseer me dat dit niet geldt voor de ­jaren erna’, aldus Snel. Maar onduidelijk is of het vonnis ook op die jaren van toepassing is.

Na het arrest van de Hoge Raad zei Snel al dat compensatie wellicht niet ­nodig is, en dat het kabinet spaarders al in 2017 was tegemoetgekomen door een wijziging van de spaartaksregeling.

In september kondigde Snel aan dat de spaartaksregeling helemaal op de schop gaat. Maar dat gaat pas in 2022 in. De Tweede Kamer zal het advies ter harte nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden