Staatsobligaties leveren ING winst op

Amsterdam ING heeft het afgelopen kwartaal op papier 700 miljoen euro winst geboekt op zijn Europese staatsobligaties. De verliezen op beleggingen in Griekenland en Portugal werden ruimschoots goedgemaakt met winsten op Nederlandse, Franse en Duitse staatsobligaties....

Dit verklaarde bestuursvoorzitter Jan Hommen bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2010. ‘We hebben onze risico’s over verschillende landen gespreid. Dat pakt gunstig uit.’

In tegenstelling tot Delta Lloyd, dat zijn beleggingen in Griekenland de afgelopen periode afbouwde, heeft ING zijn Griekse obligaties niet verkocht. ‘Wij nemen onze verantwoordelijkheid om de markt van staatsobligaties liquide te houden’, aldus Hommen.

Volgens Hommen is het na de afkondiging van het reddingsplan voor de euro nu zaak dat de diverse overheden ook werkelijk structurele bezuinigingen doorvoeren. Bij de aankoop van nieuwe obligaties kijkt ING onder andere naar de prestaties van de overheden. Risicomanager Koos Timmermans van ING wijst er daarbij op dat ING obligaties vooral bezit om desgewenst snel contant geld te kunnen krijgen.

ING heeft voor 3 miljard aan Griekse staatsobligaties in bezit. In Spanje (2,8 miljard), en Portugal (1,6 miljard) heeft de bank-verzekeraar ook geld gestoken. Maar de beleggingen in Nederland (5,1 miljard), Duitsland (10,7 miljard) en Frankrijk (14,3 miljard) zijn veel omvangrijker.

Aangezien internationale beleggers de afgelopen maanden hun toevlucht namen tot deze drie eurolanden, steeg de waarde van de beleggingen van ING.

De papieren winst van 0,7 miljard euro heeft op dit moment geen invloed op de kwartaalwinst van ING. Pas als de obligaties worden verkocht, telt ING de bedragen mee.

ING boekte in het afgelopen kwartaal door een combinatie van economisch herstel, kostenreductie en een betere rentemarge een aanzienlijk hogere winst. De nettowinst kwam uit op 1,3 miljard euro. Een jaar geleden verloor ING nog 0,8 miljard euro. Door het winstherstel ziet ING zijn buffers weer aangroeien en het vertrouwen van beleggers toenemen.

De Nederlandse kredietmarkt verbeterde de afgelopen periode enigszins. Op hypotheken maakt ING nauwelijks verlies en de wanbetaling van bedrijven neemt af. Wel blijft de vraag naar nieuwe leningen nog gematigd, zegt Hommen. ‘Veel bedrijven blijven terughoudend.’

Over de commissie-De Wit liet topman Hommen zich niet uit. ‘Ik heb de afgelopen dagen geen tijd gehad om het rapport te bestuderen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden