Staatsloterij schikt met misleide deelnemers: 40 euro per persoon en extra trekking

De Staatsloterij hoopt een jarenlang steekspel over een schadevergoeding voor gedupeerde deelnemers te hebben beëindigd. Maandag maakte de loterij bekend een schikking te hebben getroffen met de stichting Schadeclaimstaatsloterij, waarbij 6000 mensen zijn aangesloten. Maar, zo benadrukt de loterij, 'deze regeling is voor iedereen'.

Loten van de Staatsloterij. Beeld anp
Loten van de Staatsloterij.Beeld anp

Zeven miljoen mensen speelden tussen 2000 en 2008 mee in de oudste loterij van Nederland. Voor de kick, uit gewoonte of simpelweg om rijk te worden. Wat ze niet wisten, is dat het aantal uit te keren miljoenenprijzen door de loterij schromelijk werd overdreven. 'Misleiding', oordeelde de Hoge Raad in 2015. Er kwamen excuses en de onderhandelingen over een schadevergoeding werden gestart.

Vertrouwensschending

Hoe langer die onderhandelingen duurden, hoe pijnlijker het werd voor de loterij, die afstand probeert te nemen van het verleden. In de kansspelsector geldt: alles staat en valt met vertrouwen. Als de consument geen geloof meer heeft, nadert het eind. Elke negatieve publicatie kost geld, omdat het meteen te merken is in de lotenverkoop.

De opluchting van de Staatsloterij over de deal met de Stichting Schadeclaimstaatsloterij is daarom begrijpelijk. De hoop dat alle gedupeerden er gebruik van maken ook. Gratis deelname aan een zogenoemde Bijzondere Trekking in mei - met een prijzenpot van 13,5 miljoen euro - en 40 euro voor leden van de claimstichtingen moeten de pijn verzachten. 'Een gebaar om het geschonden vertrouwen te herstellen', aldus de loterij, die ruim 30 miljoen euro voor de compensatieregeling uittrekt.

Stichting Loterijverlies

De vraag is: neemt de consument daar genoegen mee, of zit er meer in het vat? Dat laatste denkt de stichting Loterijverlies, waarbij een kleine 200.000 mensen zijn aangesloten. Loterijverlies vindt dat deelnemers die door de loterij zijn misleid hun volledige inleg moeten terugkrijgen, wat in totaal neerkomt op honderden miljoenen euro's. Omdat Loterijverlies die eis niet wilde intrekken, begon de Staatsloterij onderhandelingen met de veel kleinere stichting Staatsloterijschadeclaim.

De regeling die nu met die stichting is getroffen geldt voor iedereen die kan aantonen tussen 2000 en 2008 te hebben meegespeeld, onderstreept de Staatsloterij. Ook voor leden van Loterijverlies. Als zij zich aanmelden krijgen ze eveneens 40 euro per persoon, 5 euro meer dan hun inschrijfgeld voor Loterijverlies.

Geen verdere juridische stappen

Er is wel één belangrijke voorwaarde: iedereen die gebruikmaakt van deze schikking, moet beloven af te zien van verdere juridische stappen tegen de Staatsloterij. Mochten andere gedupeerde deelnemers erin slagen hun inleggeld wél terug te krijgen, dan heeft dat geen gevolgen meer voor mensen die nu op het aanbod van de loterij ingaan.

Hoewel de regeling mogelijk niet het onderste uit de kan is, verwacht Rob Okhuijsen van de stichting Staatsloterijschadeclaim toch dat 'miljoenen mensen' er gebruik van gaan maken. Een creatieve oplossing, noemt hij het. 'Mensen spelen mee met de Staatsloterij vanwege de kansen. Wat geven we de mensen nu? Kansen!'

De loterij zegt er rekening mee te houden dat er gedupeerden zijn die niet van het aanbod gebruik wensen te maken. Mensen die net als Loterijverlies menen dat ze recht hebben op teruggave van hun inleggeld. 'Maar dan moeten ze bij de rechter aantonen dat ze zijn begonnen met spelen naar aanleiding van onze misleidende campagnes en zijn gestopt toen die misleiding bekend werd', aldus een woordvoerder van de loterij. 'Dat is niet zo makkelijk.'

Lees meer over de claimindustrie en de Staatsloterij

De claimindustrie maakt een wildgroei door. Claimbedrijven schotelen mogelijke slachtoffers van misstanden panklare claims voor. Aan de gedragscode voor netjes claimen laten ze zich weinig gelegen liggen. (+)

Dinsdag verweet de Staatsloterij haar plaaggeest, de stichting Loterijverlies, in de Haagse rechtbank nog de publiciteit te misbruiken in haar jacht op schadevergoeding voor bedotte deelnemers van de loterij. De dag erna waren de rollen omgedraaid: oprichter Ferdy Roet kreeg onder uit de kan in De Telegraaf, gevolgd door een mislukt optreden in de talkshow van Eva Jinek. (+)

Bent u ook opnieuw niet in de prijzen gevallen bij de oudejaarstrekking? Wij vroegen ons af: hoeveel kans maak je nu eigenlijk op die jackpot?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden