Staatsloterij kampt met fouten in systeem trekking

De Staatsloterij heeft de beveiliging van het loterijsysteem niet op orde. Dit blijkt volgens bronnen van de Volkskrant uit het onderzoek dat de Kansspelautoriteit naar de grootste loterij van Nederland uitvoert. Vooral de trekkingsgenerator, waar de winnende loten worden getrokken, zou kwetsbaar zijn en is voor buitenstaanders te manipuleren.

Sybren Kooistra en Willem Feenstra
null Beeld anp
Beeld anp

Of daadwerkelijk is gesjoemeld met de uitslag van de Staatsloterij, blijft onduidelijk. Wel heeft de Kansspelautoriteit de loterij tussentijds een aantal maatregelen opgelegd om de gebrekkige beveiliging te verbeteren. Zo moet worden voorkomen dat consumenten het slachtoffer worden van vals spel.

De toezichthouder van de gokbranche begon in september een onderzoek naar 'de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces' van de Staatsloterij. Aanleiding waren meerdere trekkingen waarbij onregelmatigheden plaatsvonden. Zo keerde de loterij in januari minder uit dan de bedoeling was.

Niet op orde

Onderzoek van de Volkskrant wees eerder al uit dat de beveiliging van de Staatsloterij, met de minister van Financiën als enige aandeelhouder, niet in de haak is. Uit een vertrouwelijk rapport van accountant PricewaterhouseCoopers uit 2011 bleek dat het Griekse bedrijf Intralot, dat de systemen van de Staatsloterij beheert, op de vingers is getikt omdat de beveiliging op cruciale punten niet op orde was.

Oud-medewerkers van Intralot stelden tegenover de Volkskrant bovendien dat het door een beveiligingslek mogelijk is de uitslag van de loterij te manipuleren. Werknemers van het Griekse moederbedrijf hadden volgens hen toegang tot het lotenbestand en konden verkochte loten vervangen door eigen loten zonder dat iemand daarvan op de hoogte hoefde te zijn.

De Kansspelautoriteit wil niet reageren op de opgelegde maatregelen. Volgens woordvoerder Martijn van de Koolwijk is het onderzoek naar de Staatsloterij nog in volle gang en kunnen er geen conclusies worden getrokken. Over tussentijdse bevindingen wil hij niks kwijt. 'Zolang het onderzoek nog loopt, doen we geen uitspraken.'

Overleg

De Staatsloterij wil de maatregelen bevestigen noch ontkennen. In een verklaring laat de loterij weten met de Kansspelautoriteit 'in overleg te zijn over de uitkomsten van het door hen ingestelde onderzoek, waaraan de volledige medewerking is verleend'.

In het beeld dat de beveiliging van het loterijsysteem niet op orde is, herkent de Staatsloterij zich niet, aldus woordvoerder David Selier. 'Een onafhankelijke externe partij heeft in opdracht van ons eveneens een diepgaand onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt geen fraude of pogingen daartoe. De Staatsloterij is desondanks in gesprek over aanvullende aanbevelingen om haar zorgplicht en controles nog verder uit te breiden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden