Staatsfondsen trekken zich terug uit het westen

Ze rukten de afgelopen jaren snel op, de steenrijke overheidsfondsen van staatjes als Koeweit, Abu Dhabi en Dubai. Op zoek naar lucratieve beleggingen brachten de sjeiks hun oliedollars naar het westen....

Ayolt de Groot

Dat leidde tot gefronste wenkbrauwen bij politici. Want wat zijn de motieven van deze ondoorzichtige ‘Sovereign Wealth Funds’? Roofdieren, zo noemde Nicolas Sarkozy ze. Hij kondigde in oktober aan een eigen staatsfonds op te richten om ongewenste inmenging van buitenlandse investeerders in strategische ondernemingen tegen te gaan.

De Franse president kan gerust zijn. De kredietcrisis gooit alles overhoop en laat dus ook de staatsfondsen niet onberoerd. Net als iedere andere belegger zagen de sjeiks vele miljoenen verdampen. Volgens schattingen van adviesbureau McKinsey is van de 60 miljard dollar die staatsfondsen afgelopen anderhalf jaar in westerse financiële instellingen injecteerden al 14 miljard in rook opgegaan. De tegenvallende rendementen zijn voor veel fondsen reden de focus te verleggen.

De bereidheid van staatsfondsen om westerse banken in nood te hulp te schieten, is flink afgenomen. Dat ondervond Lehman Brothers, dat in augustus tevergeefs voor een kapitaalinjectie aanklopte bij de Korea Investment Corporation. In januari investeerde dat fonds 2 miljard dollar in Merrill Lynch. Dat bleek een flinke uitglijder, een die de Koreanen niet opnieuw wilden begaan. Dat was een verstandig besluit: een maand later was Lehman failliet.

Steeds meer staatsfondsen trekken zich terug. Ze richten zich op de eigen regio, waar bedrijven en banken de staatsmiljarden momenteel goed kunnen gebruiken.

Net als in het Westen doken ook de beurzen in de Golf-regio de afgelopen maanden diep in de rode cijfers. De Kuwait Investment Authority investeerde reeds 4 miljard dollar in de eigen economie om het vertrouwen van beleggers te herstellen. Het staatsfonds van Qatar schoot de lokale bankensector te hulp. En ook Dubai International Capital (DIC) wil zich meer op de eigen regio concentreren: de kredietcrisis trekt een zware wissel op de vastgoedambities van het olierijke emiraat.

DIC-voorzitter Sameer al-Ansari zei deze week in de Britse krant The Times zich ‘ongemakkelijk’ te voelen bij investeringen die in het verleden zijn gedaan. Overheden in de Golf-regio zouden hun geld zinvoller moeten besteden, zegt hij. ‘We moeten investeren in infrastructuur en langetermijn-projecten die de regio ten goede komen.’

Ayolt de Groot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden