Staat subsidieert Akzo Nobel voor 65 miljoen euro

Akzo Nobel krijgt van de Nederlandse overheid 65 miljoen euro voor het verplaatsen van chloorfabrieken van Hengelo naar Delfzijl. De Europese Commissie heeft deze steun goedgekeurd....

ANP

Dat hebben Akzo Nobel en het ministerie van VROM woensdag bekendgemaakt. Akzo investeert zelf 160 miljoen euro in de chlooractiviteiten in Delfzijl. De sluiting van de chloorlocatie in Hengelo en de uitbreiding van de capaciteit in Rotterdam kost nog eens 70 miljoen.

Het chloor komt nu nog voor een deel uit Hengelo. De productie daar stopt zodra Delfzijl in 2006 gaat draaien. In Rotterdam breidt het chemieconcern de productie uit.

De hele ombouw is bedoeld om af te komen van de chloortransporten per trein door Nederland. Eind jaren zeventig reden er 's nachts elke week ongeveer elf treinen met ieder twaalf wagons met het giftige chloor vanuit Hengelo via Utrecht naar Rotterdam. Inmiddels zijn dat er nog maar twee en vanaf 2006 zijn de chloortransporten verleden tijd.

Akzo heeft altijd vergunningen gehad voor de transporten. Maar de overheid had er, wegens het gevaar voor het milieu, belang bij dat de tranporten stopten en bleek bereid daarvoor 65 miljoen op tafel te leggen. Brussel moest goedkeuring geven voor de helft van dat bedrag. Die toestemming kwam later dan gehoopt waardoor de bouw in Delfzijl een half jaar moest worden uitgesteld.

In Hengelo verdwijnen 270 banen, in Delfzijl komen er 120 bij. Bij de verhuizing gaat een deel van de werknemers mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden