Staat schiet Citigroup weer te hulp

De Amerikaans overheid breidt haar belang in de Amerikaanse bank Citigroup uit tot maximaal 36 procent. De staat zet 25 miljard dollar (19,5 miljard euro) aan preferente aandelen om in gewone aandelen....

Het doel van de operatie is de buffers van Citigroup te versterken. Gewone aandelen vangen bij verliezen de eerste klappen op en worden daarom gerekend tot het ‘kernkapitaal’ van een bank. Het omzetten van de aandelen kost de overheid geen geld. Wel loopt de belastingbetaler een groter risico, omdat gewone aandelen riskanter zijn dan preferente aandelen.

Citigroup roept private partijen op hun preferente aandelen eveneens om te zetten in gewone aandelen. Hoeveel procent van de aandelen de staat uiteindelijk in handen krijgt, is afhankelijk van het aantal private beleggers dat aan die oproep gehoor geeft. De Saoedische prins Alwaleed Bin Talal en het staatsfonds van Singapore hebben al toegezegd mee te zullen werken.

Als alle private partijen meewerken, krijgt de overheid een belang van 36 procent in Citigroup. Bestaande aandeelhouders zien in dat geval hun belang verpieteren tot 26 procent. Veel analisten interpreteren de aandelenconversie dan ook als een nieuwe stap in de richting van nationalisatie.

Citigroup behoort tot de grootste slachtoffers van de kredietcrisis en moest al twee keer eerder voor steun de hand ophouden bij de staat. In oktober en november ontving de bank kapitaalinjecties van respectievelijk 20 en 25 miljard dollar. Over heel 2008 leed Citigroup een verlies van 27,7 miljard dollar (21,6 miljard euro). In de VS liep tot nu toe alleen Fannie Mae grotere averij op. De genationaliseerde hypotheekbank maakte vrijdag een verlies over 2008 bekend van 46 miljard dollar.

Hoewel Citigroup vrijdag geen extra geld van de overheid ontving, is het niet uit te sluiten dat Citigroup in de toekomst nog eens voor een nieuwe miljardeninjectie bij de overheid moet aankloppen. De grootste banken in de VS ondergaan de komende maanden zogenoemde stresstests, die moeten uitwijzen welke banken voldoende buffers hebben om overeind te blijven als de economische omstandigheden verder verslechteren.

Beleggers reageerden vrijdag negatief op het nieuws van de ingreep. Het aandeel stond gisteren een uur voor sluiting van de Dow Jones liefst 38 procent lager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden