Staat moet ‘gouden aandeel’ in postbedrijf TPG opgeven

De Nederlandse staat moet afstand doen van het ‘gouden aandeel’ in het post- en logistiekbedrijf TPG. Zo luidt het advies van advocaat-generaal Poiares Maduro van het Europees Hof van Justitie....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens Poiares Maduro zijn de bijzondere rechten van de Nederlandse staat in het bedrijf in strijd met het vrije verkeer van kapitaal inde Europese Unie. Met het gouden aandeel in TPG (en ook het telecombedrijf KPN) wilde de staat na de opsplitsing van de PTT voorkomen dat de twee bedrijven in vreemde, buitenlandse handen zouden vallen.

De Europese Commissie is fel tegen de gouden aandelen, waarmee overheden buitenlandse overnames proberen te ontmoedigen. Eind 2004 stapte de Commissie naar het Europese Hof om de Duitse deelstaat Neder-Saksen te dwingen zijn gouden aandeel in het autobedrijf Volkswagen op te geven. Neder-Saksen heeft 20 procent van de aandelen van Volkswagen in handen, maar heeft daarmee een beslissende stem bij alle strategische besluiten.

De Nederlandse regering verdedigt zich met het argument dat het gouden aandeel nodig is de continuïteit bij het bedrijf te waarborgen en daarmee een goede postvoorziening veilig te stellen. Maar dat laatste is volgens de advocaat-generaal ook mogelijk zonder het gouden aandeel. Nederland heeft ongeveer 10 procent van TPG in handen.

Volgens de advocaat-generaal was ook bij KPN dit overheidsinstrument strijdig met de Europese regels. Maar minister Zalm van Financiën heeft dat bijzondere aandeel vorig jaar al opgegeven. Het aandeel werd voor een symbolisch bedrag verkocht aan het telecombedrijf. Volgens het ministerie was het vetorecht niet meer nodig, omdat het economische belang van de staat in de onderneming nog maar gering was.

Het voltallige Hof van Justitie moet nog een vonnis vellen over de zaak, die eind 2003 door voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein (Interne Markt) tegen Nederland was aangespannen. Doorgaans volgen de rechters het advies van de advocaat-generaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden