Staat int 900 miljoen met TNT

De staat heeft zijn belang in het postbedrijf TNT verder verminderd. Minister Zalm van Financiën, die de staatsdeelnemingen beheert, verkocht dinsdag 43,4miljoen aandelen TNT aan ABN Amro en Citigroup....

Van onze verslaggever Nico Goebert

De staat heeft de aandelen TNT tegen de marktprijs van de hand gedaan. Dinsdag noteerde TNT een koers van 20,80 euro op de Amsterdamse beurs, enkele centen lager dan de slotkoers van een dag eerder. Bovendien is het tijdstip handig gekozen, want Zalm pikt nog net het dividend over 2004 mee van 0,57 euro per aandeel, in totaal een slordige 25 miljoen euro.

Zalm profiteert met de verkoop van de gestaag stijgende koers van TNT. Begin april bereikte het aandeel een hoogste koers van 22,60euro, maar daarin zat het dividend nog begrepen. Volgens analisten wordt de koersstijging van TNT afgeremd door de dreiging dat de staat grote pakketten op de markt zou slijten. ABN Amro en Citigroup zullen de aangekochte aandelen doorplaatsen naar beleggers.

De dreiging van een plotseling overaanbod van TNT-aandelen is na de transactie van dinsdag voorlopig weggenomen. De staat heeft zich verplicht het resterende belang van rond de 10 procent tenminste 360 dagen vast te houden. Bovendien heeft Zalm beloofd dat een verdere vermindering van het staatsbelang eerst zal worden besproken in de Tweede Kamer.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat de staat een groot pakket TNT-aandelen verkoopt. Eind vorig jaar kondigde Zalm ook al de verkoop van 88 miljoen aandelen aan, een transactie die pas begin dit jaar werd afgerond. Die verkoop leverde de schatkist toen 1,7miljard euro op en bracht het staatsbelang terug van 35 naar minder dan 20 procent. Opvallend bij die verkoop was dat TNT zelf 20,7 miljoen aandelen van de staat kocht om het koersdrukkende effect te verzachten. Die aandelen werden vervolgens ingetrokken.

Het staatsbelang dateert uit de tijd dat TPG, toen nog PTT geheten, een staatsbedrijf was. In 1989 werd de PTT verzelfstandigd en negen jaar later werd het bedrijf, inmiddels omgedoopt tot KPN, opgesplitst in een telecompoot en een postbedrijf. De staat houdt ook nog steeds 19 procent van de aandelen KPN, een belang dat tegen de huidige beurskoers ruim 3 miljard euro waard is.

De lijst van staatsdeelnemingen telt nog 41 ondernemingen, een minder dan een jaar geleden. Eind vorig jaar verkocht de staat het belang van 26 procent in automatiseerder PinkRoccade aan Getronics voor ruim 90 miljoen euro.

De deelnemingen leveren de schatkist jaarlijks bijna 2 miljard euro aan dividend op. Meer dan de helft daarvan komt van het staatsbedrijf Energie Beheer Nederland, dat een deel van de aardgasbaten doorschuift naar het ministerie van Financiën. Het overgrote deel van de staatsdeelnemingen keert geen dividend uit. Dat geldt de laatste twee jaar zelfs ook voor De Nederlandsche Bank als gevolg van de koersdaling van de dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden