Staaloorlog Mittal en Arcelor woedt volop

Het staalconcern Mittal Steel blijft verwoede pogingen ondernemen zijn naaste concurrent Arcelor voor 22 miljard euro over te nemen. Even fel probeert Arcelor het grootste staalconcern ter wereld van het lijf te houden....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Volgens topman Guy Dollé van Arcelor is het oorlog in de staalindustrie. Mittal wil niet zover gaan, maar de toon die het bedrijf dinsdag, na afloop van de aandeelhoudersvergadering in Rotterdam, aansloeg tegen de Arcelor-leiding was keihard.

Vooral commissaris Wilbur Ross beet van zich af. Hij verweet het Arcelor-bewind slechts oog te hebben voor het eigen belang en niet voor dat van de aandeelhouders.

Topman Lakshmi Mittal beaamde deze visie, maar zei desondanks pogingen te ondernemen tot een vriendschappelijk vergelijk te komen met president-commissaris Joseph Kinsch van Arcelor. Kinsch houdt echter de boot af en komt, volgens Mittal, steeds met nieuwe eisen.

Om Kinsch mild te stemmen is Mittal bereid nog iets aan het bod te sleutelen.

Beveelt de Arcelor-leiding het voorstel van Mittal aan bij zijn aandeelhouders, dan kan de bieding ‘marginaal’ omhoog. Dan zal ook Mittal de verhouding in de raad van commissarissen en het management evenwichtig maken en krijgen aandeelhouders meer stemrecht.

Arcelor verweert zich tot nu tegen het bod. Het bedrijf probeert de aandeelhouders te paaien door een dividendverhoging – van 1,20 tot 1,85 euro per aandeel – en een plan om vijf miljard euro aan aandeelhouders terug te geven.

Ook wil Arcelor het onlangs gekochte Canadese bedrijf Dofasco onderbrengen in een Nederlandse stichting. Indien Mittal Arcelor verwerft, kan het niet beschikken over Dofasco. En dat is wat Mittal nu juist wel wil. Mittal heeft al een deal met het Duitse Thyssen Krupp om Dofasco voor vier miljard euro door te verkopen. Daarmee zou het contante deel van het bod voor een groot deel zijn terugverdiend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden