Staalconcern Mittal grootste ter wereld

De nieuwe leider op de wereldstaalmarkt heet sinds dinsdag Mittal Steel. Het wereldomspannende concern van de Indiase ondernemer Lakshmi Mittal, een van de rijkste mannen ter wereld, greep de koppositie door de afronding van de overname van het Amerikaanse ISG voor 4,5 miljard dollar (3,5 miljard euro....

'Deze overname verandert de hele staalkaart van de wereld', zei Malay Mukherjee, de rechterhand van Mittal dinsdag op een persbijeenkomst op het Europese hoofdkwartier van Mittal Steel, het oude Shellgebouw aan het Rotterdamse Hofplein. De grote baas was in Londen gebleven, waar hij al sinds jaar en dag werkt. 'Mittal Steel is de eerste echte wereldspeler in de staalindustrie die niet aan een markt is gebonden', voegde Mukherjee daaraan toe.

De overname van ISG is de voorlopige bekroning van de opmars van Mittal, die begin jaren tachtig begon met de overname van een kleine staalfabriek in Indonesië. Met de Amerikaanse fabrieken van ISG komt Mittal Steel aan een jaarlijkse staalproductie van 58 miljoen ton, bijna vier keer zo veel als het Brits-Nederlandse Corus en meer dan enig ander staalconcern ter wereld. Nummer twee, het Frans-Duits-Luxemburgse Arcelor, volgt op ruime afstand .

Mittal Steel produceert staal in veertien landen, verdeeld over vier continenten. Het concern heeft 160 duizend werknemers in 45 landen en zou samen met ISG vorig jaar een omzet hebben gedraaid van 31,2 miljard dollar (24,1 miljard euro), bij een bedrijfsresultaat van zeven miljard dollar (5,4 miljard euro). Het imperium van Lakshmi Mittal is, gerekend naar de slotkoers van dinsdag op de Amsterdamse beurs, bijna zestien miljard euro waard. Daar komt de 3,5 miljard euro van ISG nog bij. De familie Mittal bezit 88 procent van de aandelen. De rest komt voor het grootste deel in handen van Wilbur Ross, de grote man van ISG en de andere Amerikaanse aandeelhouders van de nieuwe aanwinst in de Mittalstal.

Het is wellicht niet toevallig dat deze transactie Wilbur Ross en Lakshmi Mittal heeft samengebracht. Beide ondernemers deden dezelfde ontdekking: oude, afgeschreven staalfabrieken kunnen veranderen in winstmachines. Mittal verzamelde zijn 'roestcollectie' de afgelopen twintig jaar in Azië en vooral in Midden-en Oost-Europa. De voormalige bankier Ross ontfermde zich vanaf de eeuwwisseling over de rust belt in het oosten van de VS.

Na zijn pensionering bij de zakenbank Rothschild begon Ross, de 60 jaar toen al ruim gepasseerd, voor zichzelf en bracht hij ooit fameuze namen uit de Amerikaanse staalindustrie als Bethlehem, LTV en delen van US Steel bijeen in zijn eigen concern ISG. De overname van zijn schepping door Mittal maakt Wilbur Ross schatrijk. Lakshmi Mittal heeft Ross herkend als zielsverwant en hij krijgt een plek in de top van Mittal Steel.

Lakshmi Mittal heeft onlangs gezegd dat de staalindustrie in de toekomst zal worden beheerst door drie grote concerns die elk honderd miljoen ton staal produceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden