Staalconcern ArceorMittal betaalt geen dividend

Het grootste staalconcern ter wereld, ArcelorMittal, betaalt over dit jaar geen dividend uit. Het concern heeft het geld hard nodig om te voorkomen dat het in financiële problemen raakt, zo maakte het vrijdag bekend.

De fabriek van ArcelorMittal in Galati (Roemenië). Het staalbedrijf is hard geraakt door de crisis in China, waar de vraag naar staal enorm is gedaald.

Voormalige dochter Aperam kondigde juist de hervatting aan van dividendbetaling. De producent van roestvrij staal werd beloond met een koersstijging van 20 procent.

ArcelorMittal, met beursnoteringen in onder meer Amsterdam en Parijs, kwam ook met een winstwaarschuwing. Tot nu toe ging het staalconcern uit van een bedrijfswinst (ebitda) van minstens 6 miljard dollar (5,6 miljard euro); nu denkt het hooguit 5,4 miljard dollar te halen. Het is al de tweede winstwaarschuwing dit jaar; de eerste was in mei. Toen kreeg de zwakke Amerikaanse markt de schuld, nu de Chinese.

De tegenvallende vraag naar staal vanuit China is een groot probleem voor de hele staalsector. Sinds begin deze eeuw was China dé afzetmarkt voor staal en ijzererts. Het land bouwde eindeloos: voor de Wereldtentoonstelling, voor de Olympische Spelen, om woonwijken en hele steden uit de grond te stampen. En in al dat beton moet staal. China verwerkte bijna de helft van alle staal in de wereld.

Nu de groei van de Chinese economie is afgenomen van meer dan 10 procent tot rond 7 procent, zit de wereldmarkt permanent in een dip. Niet alleen kunnen de producenten hun producten moeilijker kwijt in China, de Chinese staalindustrie probeert nu ook haar enorm gegroeide capaciteit af te zetten op de internationale markt. Dus is de prijs van staal overal laag.

Chinese prijsdruk

De winst van het staalconcern is weggesmolten onder de Chinese prijsdruk. Het bedrijf schreef een half miljard dollar af op zijn voorraden staal en ijzererts, een onvermijdelijke aanpassing aan de lagere prijzen. Daardoor leed het in het derde kwartaal een verlies van 700 miljoen dollar. De productie van ijzererts daalde 2,9 procent (ten opzichte van een jaar eerder) en de productie van staal daalde 2,1 procent.

De omzet is als een plumpudding ingezakt door lagere productie en veel lagere prijzen. In de eerste negen maanden van het jaar verkocht het concern voor nog geen 50 miljard dollar; een jaar geleden was dat meer dan 60 miljard dollar.

Dat alles klinkt verre van goed, maar de beleggers hadden op veel erger gerekend. Het aandeel kreeg in de ochtend een zwiep van bijna 4 procent, maar daarna zakte de koers toch weer wat in. Toch sloot het nog met een kleine winst van 0,4 procent.

Matige cijfers

Ook het andere staalconcern aan de Amsterdamse beurs, Arcelors voormalige dochter Aperam, dat roestvrijstaal produceert, kwam met uiterst matige cijfers. Om grotendeels dezelfde redenen als bij ArcelorMittal daalt de omzet. In negen maanden 2015 bedroeg die 3,6 miljard, een jaar eerder stond de teller op 4,2 miljard. Maar de winst neemt wel toe: dit jaar tot nu toe 139 miljoen, vorig jaar 76 miljoen.

Bovendien kondigde Aperam aan weer dividend te gaan betalen, voor het eerst sinds 2012. Het gaat om 1,25 dollar per aandeel en misschien zelfs wel meer. Dat nieuws leidde tot een ware koersexplosie van het aandeel. Aperam was de sterkste op de Amsterdamse beurs met een koersstijging van 20 procent. Een groot deel van die koersstijging volgt direct uit het aangekondigde dividend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden