Staalbankiers verdacht van voorkennis

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt medewerkers van Staalbankiers van handel met voorkennis in het vastgoedfonds VHS van Ed Maas. De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft woensdag het Haagse hoofdkantoor van de bank doorzocht en delen van de administratie meegenomen....

Volgens het OM paste de doorzoeking in een breder onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis rond VHS, waarvan Maas directievoorzitter en grootaandeelhouder is. Dat onderzoek loopt sinds begin dit jaar en richt zich vooral op de vraag in hoeverre Maas betrokken is geweest bij de transacties waarmee zijn zakenpartner Eddy de Kroes enkele jaren geleden een belang van 10 procent in VHS opbouwde.

Het OM vermoedt dat Maas de koers van VHS manipuleerde en daarbij een vennootschap van De Kroes als dekmantel te gebruiken. Maas zou daarbij zijn geholpen door medewerkers van Staalbankiers.

Het OM gaat ervan uit dat naar aanleiding van de doorzoeking bij Staalbankiers nog aanhoudingen worden verricht.

Staalbankiers ontsloeg begin 2004 twee medewerkers, omdat ze ongeoorloofde transacties zouden hebben verricht voor een klant. Op dat moment verrichtte de beurstoezichthouder AFM al onderzoek bij Staalbankiers. De AFM weigerde in te stemmen met de overgang van ex-Staaldirecteur Peter Göbel naar Kas Bank. De onrechtmatigheden rond VHS deden zich voor in de tijd dat Göbel de scepter zwaaide bij Staalbankiers.

Volgens de bank wil het OM door de huiszoeking nagaan of de betrokkenheid ‘zich beperkt tot de twee medewerkers die inmiddels ontslagen zijn of dat er meer betrokkenen zijn’. Maas zegt dat hij bij de opbouw van het belang van De Kroes niets met verdachte transacties te maken heeft gehad. Het OM maakte drie weken geleden bekend de VHS-topman als verdachte te beschouwen.

De AFM deelde vervolgens mee dat de betrouwbaarheid van Maas ‘niet meer buiten twijfel staat’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden