Staalbankiers schikt in voorkenniszaak

Staalbankiers heeft met het Openbaar Ministerie (OM) een schikking van 400.000 euro getroffen in de voorkenniszaak rond het vastgoedfonds VHS van Ed Maas....

Het OM stelt vrijdag dat Staalbankiers in en rond 2002 ‘onvoldoende heeft ingegrepen’ om te voorkomen dat beursregels werden overtreden. Medewerkers van de bank hebben volgens het OM toegestaan dat voormalig topman Maas van VHS handelde in aandelen van het fonds op naam van derden, en hebben daarbij zelfs geholpen. Ook waren zij op de hoogte van ‘koersgevoelige’ afspraken.

Omdat Staalbankiers drie direct verantwoordelijken heeft ontslagen en de interne regelgeving heeft verzwaard, was het OM bereid tot een schikking.

De voorkenniszaak kwam in 2004 aan het rollen toen de bank bij de Autoriteit Financiële Markten melding maakte van onregelmatigheden in de handel in aandelen VHS. Het OM stelde toen een onderzoek in. Twee jaar geleden haalde ondernemer Maas zijn omstreden fonds van de beurs om het in 2006 te verkopen aan een consortium van beleggers.

Eerder dit jaar schikten drie leidinggevenden van Staalbankiers al met het OM, voor respectievelijk 15.000, 10.000 en 5000 euro. Ex-topman Peter Göbel, oud-kantoordirecteur Rob Ribbers en kantoordirecteur Han Vergouwen werden door het OM verantwoordelijk gehouden voor strafbare feiten.

De zaak tegen de drie ontslagen beleggingsadviseurs is geseponeerd omdat zij met het verlies van hun baan al genoeg gestraft zijn.

Met de jongste schikking is de zaak tegen Staalbankiers afgerond. Wel lopen er nog andere onderzoeken in deze voorkenniszaak. Het OM wil hierover verder geen nadere mededelingen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden