Spyker Cars nog niet klaar met herfinanciering

Autoproducent Spyker Cars is er nog steeds niet in geslaagd de herfinanciering van de onderneming af te ronden. Met de recente verkoop van het Formule 1-team wist het bedrijf de financiële nood tijdelijk te verlichten, maar Spyker zoekt nu geld om twee modellen te produceren....

ANP

Spyker liet weten een boekverlies te lijden op de verkoop van het raceteam, maar wilde niet ingaan op de omvang daarvan. Evenmin wilde het bedrijf de hoogte van het operationele verlies in het derde kwartaal en de verwachte autoproductie in het vierde kwartaal vermelden. Spyker komt eind november, begin december met een uitgebreide winst- en verliesrekening waar de cijfers wel in zullen staan.

Door de penibele financiële situatie wist Spyker in het derde kwartaal slechts zeven luxe sportbolides te bouwen en te verkopen. In totaal rolden er dit jaar tot nu toe 24 auto's van de band in vergelijking met 94 in geheel 2006. De autodivisie zal ook in de tweede helft van dit jaar verlies draaien. Spyker streeft er naar over een paar jaar een jaarlijkse productie van 500 sportwagens te hebben.

Op basis van een strategisch onderzoek, in samenwerking met advieskantoor Booz Allen Hamilton, heeft Spyker besloten zich voorlopig te beperken tot de productie van twee modellen, de C-lijn met een lange wielbasis en de ‘super sports utility vehicle’ D12. Voor de lange termijn voorziet Spyker een ‘levensvatbare toekomst’ als autobouwer, waarbij het toenemend aantal superrijken, Spykers doelgroep, op de wereld een positief effect zal hebben op de omzet.

De omzet moet verder worden opgekrikt door de prijzen van de bolides meer af te stemmen op die van de directe concurrenten. De goedkoopste Spyker kost momenteel 225.000 euro. Daarnaast wordt gedacht aan een wereldwijd leaseconcept, dat sinds een paar maanden wordt getest in de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden