Sputterende geldmachine Aegon moet zakjapanner trekken

Beurslieveling Aegon kon door de sterk stijgende koers de afgelopen jaren goedkoop overnemen; waardoor het nóg populairder werd. Nu de koers is ingezakt, kampt de verzekeraar met het omgekeerde effect....

Een geldmachine, werd Aegon de afgelopen jaren vaak genoemd. Door de sterk stijgende beurskoers - verviervoudigd in drie jaar - kon de Haagse verzekeraar met tamelijk weinig aandelen tamelijk grote bedrijven kopen. Daardoor bleef de winst spectaculair groeien en liep de beurskoers verder op, zodat nóg mooiere overnames in zicht kwamen. Zoals de Amerikaanse branchegenoot Transamerica, eigenaar van de karakteristieke Pyramid-wolkenkrabber in San Francisco.

Maar de geldmachine sputtert en de positieve spiraal dreigt om te slaan in een negatieve. Om de overname van Transamerica af te ronden, moet Aegon zelfs de zakjapanner trekken.

Op 18 februari maakte Aegon trots bekend deze verzekeraar te kopen voor 9,7 miljard dollar, waarvan 70 procent wordt betaald in aandelen. Toen waren daarvoor nog 71,4 miljoen stuks nodig. Maar Aegon is sinds een paar maanden niet langer de lieveling van de beurs.

Begin dit jaar noteerde de verzekeraar ruim 110 euro, gisteren nog 73,85. Daardoor moet de verzekeraar bij de afrekening deze week plots ruim 90 miljoen aandelen op tafel leggen, een kwart meer. Dat kost Aegon niets, maar het is wel slecht voor de winst per aandeel. En daar houden beleggers niet van.

Hoe het precies uitvalt, blijkt deze week als de zaak wordt afgerond. Aegon en Transamerica hebben afgesproken dat Aegon met extra aandelen opdraait voor een koersdaling tot 20 procent. Bij meer dan 20 procent wordt het leed fifty-fifty gedeeld en krijgen Amerikaanse beleggers dus wat minder voor hun aandelen. Vandaag besluiten de aandeelhouders van Transamerica over de overname. Later in de week - Aegon weet nog niet wanneer precies - wordt de deal officieel gesloten.

Het ijkpunt daarbij is de gemiddelde koers van Aegon over de laatste twintig handelsdagen, ten opzichte van de destijds afgesproken spilkoers van 95,20 dollar. De 20 procentsgrens ligt daarmee op 76,16 dollar. Aegon sloot gisteren in New York op 747/8 dollar.

In februari was er nog geen vuiltje aan de lucht en leek deze formule van louter theoretisch belang. Maar door de duikvlucht van Aegon op de beurs zijn de zakjapanners inmiddels getrokken. Het wordt namelijk spannend. Het koersverlies over de afgelopen twintig dagen schommelt nu precies rond de belangrijke grens van 20 procent.

Deze close finish heeft als pikant detail dat voor de Amerikanen exact 20 procent - de 76,16 dollar - het aantrekkelijkst is. Dan krijgen ze het maximale aantal extra aandelen van Aegon zonder dat het ze meer kost. Lukt dat niet, dan gaat de deal ook wel door, maar voor 'zonnekoning' Aegon is het gecijfer op de zakjapanners na de successen van de afgelopen jaren licht pijnlijk.

Transamerica komt er wel bij, maar diverse analisten denken dat de superjaren van geldmachine Aegon achter de rug zijn. Vóór de bekendmaking van de overname daalde de koers al, omdat Aegon wel heel duur gevonden werd. Als Aegon op dit koersniveau blijft hangen - en dat verwachten sommige analisten - dan worden overnames moeilijker. Ze kosten meer aandelen en, zoals gezegd, daar houden beleggers niet van.

Om met een spectaculaire winstgroei populair te blijven bij beleggers lijkt Aegon die overnames wel nodig te hebben. Een autonome winstgroei van 11,2 procent zoals in het eerste kwartaal is nog indrukwekkend, maar minder dan de 20 procent of meer waarmee beleggers de laatste jaren werden verwend. In plaats van een hogere koers, meer overnames en meer winstgroei dreigen zo een lagere koers, minder overnames en minder winstgroei.

Maar volgens Aegon is het de vraag of overnames moeilijker worden. Een woordvoerder stelt dat de koers wordt bepaald door de markt. Aegon kijkt naar de economische waarde van de prooi en het rendement op de investering. 'En er zijn meer manieren om een overname te doen.' Het bedrijf houdt dus vast aan de prognose voor dit jaar: 18 tot 20 procent meer winst en 12 tot 15 procent meer winst per aandeel, waarvan 3 procent van de nieuwe aankoop: Transamerica.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden