NieuwsRoompot

Sprinkhaan werpt zich nu op vakantieparkenexploitant Roompot

Opkoopfonds KKR trekt zich nooit veel aan van politiek verzet of slechte publiciteit. Nu wordt vakantieparkenexploitant Roompot voor ongeveer 1 miljard euro overgenomen.

Peter de Waard
Een grotendeels verlaten vakantiepark Roompot Cadzand. Beeld ANP
Een grotendeels verlaten vakantiepark Roompot Cadzand.Beeld ANP

Nederland wordt kaalgevreten door de moeder aller sprinkhanen. Opkoopfonds KKR slaat opnieuw een slag in het el dorado van de big deal, net nu de politiek steeds harder om maatregelen roept sinds Hema in de gevarenzone zit. Hema was juist een van de bedrijven waarvan KKR ook enige tijd eigenaar was, samen met Vendex en Bijenkorf. KKR verdiende er tussen de 5 en 7,5 miljard euro aan, een winst van 100 tot 200 procent op de investering.

Nu koopt KKR naar verluidt voor een slordige 1 miljard euro vakantieparkenexploitant Roompot op en rijgt daarmee een nieuwe kraal aan de ketting waar ook Q-parks en Van Gansewinkel deel van uitmaakte. Een van de spectaculairste aankopen van KKR in Nederland was drie jaar geleden de aankoop van de margarinedivisie van Unilever voor 6,8 miljard euro. Vorig jaar kocht KKR nog softwarebedrijf Exact.

KKR werd berucht in 1986 - tien jaar nadat het was opgericht door de Wallstreet-bankier Jerome Kohlberg en de neven Henry Kravis en George Roberts - voor de met schulden gefinancierde overname van de tabaks- en levensmiddelengigant RJR Nabisco. Deze overname zou al gauw het modelvoorbeeld worden van de onverzadigbare hebzucht van topmanagers en bankiers, vereeuwigd in een boek en film onder de titel Barbarians at the gate (Barbaren aan de Poort).

Een grotendeels verlaten vakantiepark Roompot Cadzand. Beeld ANP
Een grotendeels verlaten vakantiepark Roompot Cadzand.Beeld ANP

In Nederland plukte KKR het winkelconcern Vendex KBB van de beurs, dat na een tijdje onder de naam Maxeda te hebben geopereerd, in stukken werd doorverkocht. Vendex en Hema kwamen bij andere opkoopfondsen terecht, die al gauw ontdekten dat ze een kaal geplukte kip hadden overgenomen. Drie jaar later kocht KKR afvalverwerker Van Gansewinkel en voegde dat bedrijf samen met AVR. Vlak daarna stapten bij Van Gansewinkel, dat daarvoor de reputatie had van sociaal werkgever, twee commissarissen op omdat ze het niet eens waren met een geëiste reorganisatie. Van politiek verzet en slechte publiciteit trok KKR zich nooit veel aan.

Roompot behoort ook al tot de handelswaar van speculanten. Het is nu in handen van de Franse sprinkhaan PAI Partners dat het zelf voor 600 miljoen euro kocht. Roompot werd in 1965 opgericht in Zeeland. Het bedrijf bezit 33 vakantieparken in Nederland, Duitsland en België. Daarnaast verzorgt het de verhuur van de vakantiehuisjes op nog eens 100 andere vakantieparken, waarmee het tot de grootste exploitanten van Europa behoort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden