Sportwagenfabrikant Spyker komt geld tekort

Spyker heeft in het in het eerste halfjaar een operationeel verlies geleden van 5,2 miljoen euro en heeft meer geld nodig om het bedrijf overeind te houden. Dat maakte de sportwagenfabrikant maandagavond bekend.

Redactie
Sportautofabrikant Spyker in Zeewolde. Beeld ANP
Sportautofabrikant Spyker in Zeewolde.Beeld ANP

Spyker sloot in de afgelopen maanden een overeenkomst met het Chinese autobedrijf Youngman, dat 10 miljoen euro in het bedrijf heeft geïnvesteerd. Er is echter meer geld nodig voor de ontwikkeling en de productie van nieuwe modellen en om lopende kosten te dekken. Spyker is ervan overtuigd dat de financiering op korte termijn kan worden geregeld. Het bedrijf waarschuwt tegelijkertijd echter dat de toekomst zonder het geld 'hoogst onzeker' is.

Bestuursvoorzitter Victor Muller gaf desgevraagd aan dat het resultaat in de tweede helft van het jaar vergelijkbaar zal zijn met dat van de eerste 6 maanden. Hij verwacht dat het verlies, exclusief eenmalige posten, daarmee uitkomt op 3 miljoen euro. Hij wilde niet aangeven hoeveel geld Spyker nodig heeft, maar zei wel dat er met geïnteresseerde partijen wordt gepraat. 'We gaan een hele nieuwe auto bouwen. Dat kost geld', verduidelijkte hij.

Rechtszaak
Het verlies van Spyker kwam onder meer door de kosten die werden gemaakt voor de rechtszaak tegen General Motors. Die kostte het bedrijf uit Zeewolde bijna 2 miljoen euro. De omzet van Spyker kwam afgelopen halfjaar uit op 682.000 euro, tegen 204.000 euro een jaar eerder.

Muller gaf ook aan dat Spyker gesprekken voert met beursexploitant NYSE Euronext over zijn beursnotering. Het aandeel Spyker bevindt zich sinds 13 september 2011 op het zogenoemde strafbankje van de beurs, sinds de toenmalige Spykertak Saab faillissement had aangevraagd. Spyker kreeg al twee keer extra tijd om te herstructureren.

'We moeten kijken of we aan de voorwaarden van Euronext voldoen. Je hebt maar 2 jaar om ervan af te komen. We komen voor 13 september met een bericht over de notering', aldus de topman. Hij kon niet aangeven hoe groot hij de kans acht dat Spyker zijn notering weet te behouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden