Spoorwegen willen af van zeker twee regionale trajecten

Het regionaal vervoer met de trein komt verder in het nauw. De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen betere contracten voor de treinen op de Zoetermeer Stadslijn en de Hofpleinlijn....

De lijnen zijn niet rendabel voor de NS, die bovendien claimt op basis van 'verouderde voorwaarden' te werken. Dat heeft een woordvoerder zaterdag laten weten. Op basis van de huidige contracten wil de NS niet verder.

De lijnen vallen niet onder het hoofdnet, maar onder de zogeheten contractsector, die aanbesteed moet worden. In afwachting daarvan heeft de NS met het ministerie een contract gesloten om voor vervoer te zorgen op deze trajecten, aldus de NS-woordvoerder. De aanbesteding laat echter op zich wachten, waardoor de voorwaarden uit het contract verouderd zouden zijn.

Eind mei moet de NS het ministerie laten weten of het de contracten nog wil verlengen. Wil de NS dat niet, dan moet het bedrijf nog een jaar lang voor vervoer zorgen, aldus een woordvoerster van het ministerie. Zij wil niet vooruitlopen wat er in dat geval daarna gebeurt. Het is in ieder geval de bedoeling dat de lijnen in 2006 onderdeel worden van Randstadrail, waarover snelle trams gaan rijden.

Op de lijnen Arnhem-Tiel en Dordrecht-Geldermalsen speelt een vergelijkbaar probleem. Deze lijnen behoren tot veertien trajecten waarover het ministerie in gesprek is met de verschillende provincies.

Verkeer en Waterstaat wil dat de provincies de exploitatie van deze lijnen overneemt. Daarna moeten de trajecten openbaar aanbesteed worden, waarbij verschillende vervoersbedrijven kunnen meebieden. In verschillende delen van Nederland worden regionale trajecten al door andere bedrijven dan de NS bediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden