'Splitsingsexpert' mag nu plots heel AkzoNobel leiden

De nieuwe topman is zeer ervaren in het afsplitsen van bedrijfsonderdelen. Precies dat waartoe Akzo zich door de strijd met PPGnu gedwongen ziet.

Thierry Vanlancker, de nieuwe ceo van AkzoNobel Beeld AkzoNobel
Thierry Vanlancker, de nieuwe ceo van AkzoNobelBeeld AkzoNobel

De nieuwe AkzoNobel-topman Thierry Vanlancker (53) staat bekend als bedrijvensplijter. Zijn beruchtste bedrijfsafsplitsing is de verzelfstandiging van Chemours in 2015, voorheen onderdeel van het Amerikaanse chemieconcern Dupont. Hierbij werden de fabrieken die vanwege giflozingen in opspraak waren geraakt uit het Dupont-concern verwijderd. Onder de fabrieken die Vanlancker van de hand deed was ook de teflonfabriek in Dordrecht die het afgelopen jaar negatief in het nieuws kwam vanwege giflozingen en onveilige werksituaties. Chemours kreeg een eigen beursnotering en Vanlancker werd president van de divisie fluorproducten.

Boze tongen beweren dat Dupont dit bewust deed om schadeclaims te ontwijken die alleen al in de VS in de honderden miljoenen zo niet miljarden dollars zouden lopen. Eerder had Vanlancker al een andere divisie van Dupont verzelfstandigd. De autolakkendivisie waaraan hij sinds 2007 leiding gaf verkocht hij in 2013 aan het private-equitybedrijf Carlyle. Pikant detail: AkzoNobel zou destijds ook interesse hebben gehad voor die divisie.

PPG

Nadat Vanlancker op 1 februari 2017 in dienst was getreden bij AkzoNobel als verantwoordelijke voor de divisie speciale chemicaliën, ging al snel het gerucht dat hij ook die zou moeten afsplitsen om er daarna zelf de leiding op zich te nemen. Ton Büchner ontkende dat toen ten stelligste. 'Ik heb al mijn kinderen even lief', zei hij toen.

Maar ruim een maand na Vanlanckers aantreden veranderde alles door het overnamebod van 22,4 miljard euro van de Amerikaanse concurrent PPG. AkzoNobel weigerde met PPG te praten. Maar enkele grootaandeelhouders eisten dat AkzoNobel het bod serieus zou nemen.

Onder druk van die ontevreden aandeelhouders besloot het concern concessies te doen, zoals het afsplitsen van de divisie waaraan Vanlancker leiding gaf. Twee aparte bedrijven zouden voor de aandeelhouders meer waard zijn dan de som van die delen. Het afsplitsingsproces zou in september beginnen. Voor de afgesplitste divisie speciale chemicaliën zal Akzo een koper proberen te vinden.

Vanlancker studeerde scheikunde aan de Universiteit van Gent. Hij begon zijn carrière in 1988 als verkoopmedewerker bij het Belgische bedrijf van Dupont. Vijf jaar later werd hij overgeplaatst naar Bad Homburg in Duitsland, waar hij werkte bij de ontwikkelingsafdeling van Dupont Packaging & Industrial Polymers. In 1996 stapte hij over naar de afdeling technical service van Dupont in de VS. In 2000 keerde hij terug in Duitsland als hoofd van de autolakkendivisie. Onder zijn leiding werd deze divisie van Dupont afgesplitst en als Axalta verzelfstandigd. Hij herhaalde dat kunstje daarna bij Chemours.

In september 2016 werd hij door Büchner gevraagd naar AkzoNobel over te stappen. Al binnen een jaar krijgt hij nu de zware taak om als hoogste baas het vertrouwen van de beleggers terug te winnen.

Lees verder over het aftreden van Ton Büchner

AkzoNobel-topman Büchner treedt per direct af wegens gezondheidsredenen. 'Besluit staat volledig los van bedrijfsstrategie. Het is een persoonlijke kwestie'.

Begin april stond AkzoNobel-topman Ton Büchner voor misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan. Hij moest zijn aandeelhouders ervan overtuigen dat zij het vijandige overnamebod van het Amerikaanse PPG moeten afwijzen. Een interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden