Splitsen van Philips een academische kwestie?

Gaat Philips zichzelf opsplitsen of niet? Dat het onderwerp een heet hangijzer is binnen Philips, staat wel vast, want de raad van bestuur heeft tijdens recente strategiebesprekingen zelfs besloten het dit keer maar even niet over opsplitsing te hebben, liet Philips-topman Cor Boonstra gisteren weten....

Maar wat betekent dat? De wereld verandert snel. Zo razendsnel zelfs, dat wat vandaag is besloten, over drie maanden alweer is achterhaald. 'Tegenwoordig zeggen we dat de lange termijn een periode van twaalf maanden is', grinnikte Boonstra na de opening van het academische jaar bij de Technische Universiteit Eindhoven.

En dat was dan ook zijn boodschap aan de Eindhovense studenten. Hun jaar begon met een heus college van de Philips-topman over 'competitieve discontinuïteit', ofwel de krankzinnige snelheid waarmee de concurrentieverhoudingen tegenwoordig veranderen.

Boonstra ging ongebruikelijk diep in op het onderwerp. De voorbeelden die hij noemde waren hem uit het hart gegrepen. De komst van Internet bijvoorbeeld, waardoor de consument de macht overneemt van de producent.

Maar ook de introductie van zaktelefoons en nieuwe audiospelers die na enkele maanden alweer zijn verouderd. En het verschijnsel dat een volledig nieuwe apparaat binnen enkele jaren tot volle wasdom komt - 'die ontwikkeling kun je alleen pareren door zeer snel volume op te bouwen om zo de investeringen terug te verdienen, voordat de markt verdwijnt'.

Bedrijven moeten alles op alles zetten om de veranderingen bij te houden. Zij kunnen zelfs niet vertrouwen op recente bedrijfsplannen. 'En het tempo van de veranderingen wordt steeds hoger.'

Het was misschien niet de opbeurende boodschap die de kersverse eerstejaars hadden verwacht bij het startschot van hun volwassenheid, en de in bordeauxrood en zwart uitgedoste ouderejaars uit de senaten en commissies waren tijdens de redevoering niet erg onder de indruk. Starend naar hun versleten schoeisel leken zij vooral te denken dat Boonstra een wel erg zware bodem legde voor de afsluitende borrel.

Toch droegen velen een icoon van het veranderingsproces met zich mee: een flinterdunne laptop-computer die de 1430 eerstejaars in Eindhoven voor een luttele tweeduizend gulden hebben aangeschaft bij hun universiteit. En wat zaten zij massaal te doen voorafgaande aan de toespraken in de aula? Webpagina's bekijken waar je gratis muziek en software kunt downloaden . Precies datgene waardoor Boonstra nooit meer eens rustig achterover kan leunen.

'Vijf jaar geleden wist niemand welk een vergaande verspreiding en invloed het Internet zou krijgen op consumenten', merkt hij op, om als voorzitter van de raad van toezicht van de universiteit vervolgens te verklappen dat de studenten vanaf volgend jaar zelfs draadloos kunnen Internetten met een mobiel abonnement van hun Eindhovense universiteit.

In zo'n wereld is kostensnijden om concurrerend te blijven 'verouderd en ongeschikt', meldt Boonstra. Philips, in feite de suikertante van de Eindhovense universiteit, stelt zichzelf tegenwoordig heel andere vragen, zoals: 'In welke zin voegt het lidmaatschap van de Philips Groep waarde toe aan de divisies?' En het is niet relevant of je daarin een aankondiging van een splitsing wilt lezen, of juist een aankondiging van inniger samenwerking. Alles mag, als het maar helpt de veranderingen bij te benen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden