Spil mysterieus zoekmachinebedrijf Neuromama stapt op

De spil van het mysterieuze Russische zoekmachinebedrijf Neuromama is vrijdag opgestapt nadat de beurswaarde in korte tijd opzwol tot 35 miljard dollar en de Amerikaanse beurswaakhond SEC de handel in Neuromama's aandelen stillegde.

Jonathan Witteman
Neuromama, zoekmachine annex kernfusiespecialist en circusexploitant, werd in korte tijd 35 miljard dollar waard. De handel in aandelen ervan is nu stilgelegd. Beeld
Neuromama, zoekmachine annex kernfusiespecialist en circusexploitant, werd in korte tijd 35 miljard dollar waard. De handel in aandelen ervan is nu stilgelegd.Beeld

Topadviseur Vladislav Zubkis, ook wel opererend onder zijn alias Steven Schwartzbard, neemt voor onbepaalde tijd verlof, mede om zijn handen vrij te hebben om de dood van zijn dochter te onderzoeken, meldt Neuromama.

Opmars op de Amerikaanse beurs

Neuromama, behalve in zoekmachines ook gespecialiseerd in kernfusies en circussen, was sinds april bezig aan een razendsnelle opmars op de Amerikaanse beurs. De waarde van de onderhands verkochte Neuromama-aandelen steeg van 16 dollar eind april naar 56 dollar medio deze maand, toen de Securities and Exchange Commission de handel staakte. De papieren waarde van het in de staat Nevada geregistreerde bedrijf explodeerde tot 35 miljard dollar (31 miljard euro), waarmee Neuromama groter werd dan bijvoorbeeld Philips of Ahold.

De SEC legde de handel in Neuromama op 15 augustus stil omwille van 'mogelijk manipulatieve transacties met de aandelen'. Behalve de verdenking van koersmanipulatie zette de toezichthouder ook vraagtekens bij Neuromama's eigendomsstructuur. Het is volgens de SEC onduidelijk wie de baas is bij het vanuit de Mexicaanse badplaats Playas de Rosarito opererende bedrijf.

Rechtvaardig

In een vierduizend woorden tellende reactie verwelkomde Neuromama het besluit van de SEC. Het staken van de handel was rechtvaardig, aldus het bedrijf, omdat daarmee speculanten de wind uit de zeilen werd genomen die short wilden gaan op Neuromama.

Ook juichte bestuursvoorzitter Igor Weselovsky de aandacht voor Neuromama toe - al was het dan negatieve aandacht - omdat het daarmee wellicht een prooi voor een overname kan worden, wat weer gunstig is voor beleggers. Weselovsky zei zelf ook stomverbaasd te zijn over de enorme waardestijging op de beurs van zijn bedrijf. Die zou niet het resultaat zijn van koersmanipulatie, maar van het feit dat Neuromama nu eenmaal opereert in branches waarin veel groei zit, zoals de technologiesector.

Vrijdag volgde het afzwaaien van sleutelfiguur Vladislav Zubkis, officieel de voorzitter van Neuromama's raad van advies. Met zijn terugtreden wil Zubkis voorkomen dat het bedrijf schade oploopt door zijn aanwezigheid. Bovendien wil hij zich volledig storten op het onderzoek naar de dood van zijn dochter, wier lichaam in mei vorig jaar in de oceaan werd aangetroffen, honderd meter van het strand van San Diego. Volgens haar vader is ze vermoord, volgens de politie van San Diego niet. Zubkis hoopt met het door hem verzamelde bewijs de politie zo ver te krijgen om de zaak te heropenen.

Zubkis werd in de jaren negentig al door de SEC veroordeeld voor beursfraude met een dubbeltjesfonds. 'Ik was ooit een Wall Street-bad boy', zei Zubkis daarover tegen persbureau Bloomberg. Ook kreeg hij in 2007 vijf jaar gevangenisstraf voor fraude ter waarde van 1,8 miljoen dollar bij de renovatie van casino in Las Vegas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden