Speelde dubbele pet een rol bij verkoop marinetak?

Speelde Frans Cremers dubbelspel? Cremers was sinds 12 mei president-commissaris van Imtech. In die functie wist hij als een van de eersten dat het concern een faillissement zou voorbereiden.

Gerard van de Aast (R) in gesprek met Frans Cremers voor aanvang van de jaarvergadering in de Rotterdamse Doelen in 2014.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Maar Cremers is ook commissaris van Parcom. Die investeringsmaatschappij, waarvan de aandelen in bezit zijn van ING en Nationale-Nederlanden (NN), was de eerste die een sappig brokstuk van Imtech kon overnemen. Nog voor het faillissement werd uitgesproken maakte Parcom, samen met Pon Holding, bekend Imtech-dochter Marine te zullen inlijven.

Het is opvallend dat Parcom zo snel kon toeslaan. Op 5 augustus werden de stille curatoren Jeroen Princen en Paul Peters benoemd. Hoe veel eerder Imtech besloot dat een faillissement onvermijdelijk was, is niet duidelijk. Maar zeker is dat Cremers dat als een van de eersten wist. Hij was de man die het verzoek aan de rechtbank om een stille curator te benoemen, moest ondertekenen.

Flitsfaillissement

Bij een flitsfaillissement, zoals Cremers met Imtech voor ogen stond, wordt een doorstart voorbereid vóór het daadwerkelijke faillissement. Er wordt een koper gezocht, er wordt onderhandeld. Pas als de deal praktisch rond is, wordt het faillissement uitgesproken. Dan pas wordt de curator officieel aangesteld, en kan hij in enkele dagen, of soms enkele uren, een doorstart uitvoeren.

Het flitsfaillissement slaagde niet. Rolly van Rappard, die een poging waagde, kreeg niet genoeg geld bij elkaar en zijn poging strandde op zondag 9 augustus.

Het is wel duidelijk dat meteen daarna Parcom en Pon hun oog lieten vallen op de werkmaatschappij Imtech Marine. Toen op dinsdag 11 augustus Imtech uitstel van betaling aanvroeg, brachten Parcom en Pon samen een persbericht uit dat ze Marine wilden overnemen. Daarvoor hadden ze moed en/of informatie nodig, want tijd voor een gedegen boekenonderzoek kregen de partijen niet.

Het lijkt voor de hand te liggen dat Cremers 'zijn' Parcom kon geruststellen: goede tent, dat Marine.

Wringt

Is dat erg? 'Het is bijna onvermijdelijk dat dit soort dingen gebeurt', zegt Louis Deterink, een van de meest ervaren curatoren in Nederland. 'Ik voel ook wel dat het wringt, maar een echt probleem is het niet. Als Cremers maar niet zelf deelnam aan de onderhandelingen.'

Cremers wil zijn positie niet toelichten. Op één punt na: 'Ik heb me aan beide kanten, Imtech en Parcom, verschoond, en heb daarom geen enkele betrokkenheid bij deze transactie gehad.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden