Speculaties over politieke connectie bij Volkswagens omkoopschandaal

De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft enkele topmanagers ontslagen vanwege hun betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Het gaat om de personeelschef van dochteronderneming Skoda, en om een medewerker van het hoofdkantoor in Wolfsburg....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Dat het een serieuze kwestie betreft, kan worden opgemaakt uit het feit dat bestuursvoorzitter Bernd Pischesrieder zich met het crisismanagement zou hebben belast. Vrijdag kondigde hij een onderzoek aan naar toedracht en omvang van wat een ‘smeergeldaffaire’ wordt genoemd. Pischesrieder beloofde volledige openheid te zullen betrachten en zegde het openbaar ministerie in Braunschweig alle medewerking toe.

Van de affaire is vooralsnog weinig meer bekend dan dat de vroegere personeelschef van Skoda, Helmuth Schuster, bij toeleveranciers op de betaling van smeergeld zou hebben aangedrongen. In verband hiermee is Schuster al in juni ontslagen. Gisteren werd bekend dat Schuster heeft gehandeld met medeweten van Klaus-Joachim G., een personeelsfunctionaris in Wolfsburg. Het onverwachte aftreden van Klaus Volkert, de voorzitter van de machtige ondernemingsraad, wordt daarmee in verband gebracht, diens ontkenningen ten spijt.

In de media, aangevoerd door het weekblad Wirtschaftswoche, wordt druk gespeculeerd over de reikwijdte van de affaire. Het directielid Peter Hartz zou ook aftreden overwegen. Verder is de betrokkenheid gesuggereerd van Jürgen Peters, de voorzitter van de vakbond IG-Metall, Sigmar Gabriel, de vroegere minister-president van de deelstaat Nedersaksen, en diens voorganger en huidige bondskanselier, Gerhard Schröder. De laatste drie hebben zich al verweerd tegen deze ‘infame suggesties’.

Over de aard van de betrokkenheid van politici laat Wirtschaftswoche zich niet uit. Aan de ‘onthulling’ wordt vooralsnog dus niet zo veel betekenis gehecht. Feit is wel dat Volkswagen een nauwe band koestert tussen werkgevers, werknemers en politici. De ondernemingsraad vormt de kern van het ‘model Volkswagen’. Deze wordt nauw bij strategische beslissingen betrokken, en heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld bij de verlaging van de loonlasten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden