Spectaculair hoge Belle van Zuylen (262 meter) komt er echt niet: Utrecht kiest voor bouwhoogte tot 140 meter
Utrecht krijgt toch een hoge toren in de Vinex-wijk Leidsche Rijn, maar lang niet zo hoog als de destijds geplande Belle van Zuylen (262 meter hoog). Projectontwikkelaars worden nu uitgenodigd om voor de in het oog springende locatie langs de A2 een plan te maken met een maximale bouwhoogte van 140 meter.
Het Utrechtse stadsbestuur maakte woensdag bekend dat het op zoek gaat naar een partij die langs de A2 bij het langgerekte rode winkelcentrum The Wall wil gaan bouwen.
In januari 2010 blies de toenmalige bouwwethouder Harrie Bosch het oude plan voor die locatie af. Vanwege de economische crisis vond Utrecht de risico's te groot om ontwikkelaar Burgfonds daar de 262 meter hoge diabolovormige toren Belle van Zuylen neer te laten zetten. De half miljard euro kostende toren van architect Pi de Bruijn had de hoogste van het land moeten worden.
Opluchting
Veel bewoners reageerden destijds opgelucht op de afgelasting. Die schaal paste niet bij een stad die lang als stelregel had: niet hoger bouwen dan de Dom (112 meter). Burgfonds bood in 2004 zelf aan de Belle van Zuylen op die plek te bouwen. Tegenstanders spraken van een megalomane toren die op 60 kilometer afstand nog te zien zou zijn en de openheid van het Groene Hart zou aantasten.
Nu de crisis voorbij is en de woningmarkt in Utrecht flink in de lift zit, vindt Utrecht het tijd nieuwe plannen te maken voor deze grond, maar met andere inzichten: er mag wel hoger worden gebouwd dan de Dom, maar niet zo gek veel hoger; dus bijvoorbeeld drie tot vijf torens die maximaal 140 meter de lucht in steken.
In het bouwplan moeten 800 tot 1.200 appartementen komen, waarvan minimaal eenvijfde sociale huur en minimaal eenvijfde middeldure huur (tot 950 euro per maand). Verder is er plek voor winkels, horeca en vrijetijdsbesteding. Het plan moet een herkenningspunt vormen voor het gebied, en tegelijkertijd volgens duurzame principes worden gebouwd. Ook moet de ontwikkelaar laten zien dat hij naar de wensen van de bewoners luistert in een 'participatietraject'.
Een gemeentewoordvoerder zegt dat de nieuwe voorwaarden voortkomen uit de gesprekken die sinds de afgelasting van het oude plan met onder meer omwonenden en deskundigen zijn gevoerd. 'De vraag is: wat past het best binnen die omgeving? Het resultaat kan van alles zijn, we wachten af waar de marktpartijen mee komen.'