Specialistenvergoeding mag gekort

Nederlanders blijft een premie-explosie van de ziektekostenverzekering bespaard. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter in Den Haag.

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Volgens de lobbyclub van ziektekostenverzekeraars, ZN, zou de premie meer dan 40 euro per jaar stijgen als de bezuiniging niet zou doorgaan. Volgens verzekeraars stegen in 2008 de declaraties van specialisten met 30 procent en vorig jaar met minstens hetzelfde percentage. Dat was het gevolg van fouten in het declaratiesysteem.

Klink wil die fout ongedaan maken door 12,7 procent – 375 miljoen euro – te korten op de specialistenhonoraria. Daarnaast voert hij een korting door op het budget voor specialisten. In totaal gaat het om ruim 500 miljoen euro.

De Orde van medisch specialisten vocht de korting aan met een kort geding. De rechter vindt dat het publiek belang boven het belang van de specialisten gaat.

Tegelijk maakt de rechter echter gehakt van de gegevens waarop Klink zich baseert. ‘Zonder diepgaand nader onderzoek is geen enkele verantwoorde conclusie over de omvang van de overschrijding en dus van de korting te trekken’, concludeert hij. Maar hij vindt dat de korting daarmee van tafel moet worden geveegd.

De rechter wijst er ook op dat de specialisten nog een beroepsprocedure hebben lopen bij de Nederlandse Zorgautoriteit. De NZa moet volgens de rechter naar de hoogte van de korting kijken en deze toerekenen aan specialismen. Door de fouten in het declaratiesysteem zijn ondersteunende specialisten zoals radiologen er enorm op vooruit gegaan terwijl bijvoorbeeld kinderartsen er niets van merkten.

De Orde van medisch specialisten is ‘zeer teleurgesteld’ over de uitspraak van de rechter. Volgens voorzitter Willem van der Ham zullen wachtlijsten het gevolg zijn. Ook dreigen faillissementen van maatschappen. Hij rekent voor dat het brutoloon van medisch specialisten daalt van circa 295 duizend euro naar 245 duizend. Het nettoloon komt dan uit op zo’n 130 duizend euro. Volgens hem is onder de 14 duizend medisch specialisten sprake van grote actiebereidheid.

Van hen is de helft in loondienst. Zij merken niets van de korting. Het ziekenhuis dat hun loon betaalt, wel. ‘Het algemeen belang is niet gediend bij gedemotiveerde specialisten’, aldus Van der Ham.

null Beeld raymond rutting
Beeld raymond rutting

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden