Specialistenacties voorbij na akkoord

De medisch specialisten in de acht academische ziekenhuizen stoppen na ruim een jaar met hun acties voor een betere salariëring....

Van onze verslaggeefster

Voorwaarde voor de inwerkingtreding van het akkoord is echter wel dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid over de brug komt met een verhoging van het zogeheten academisch zorgbudget, een extra toeslag vanwege de complexe zorg die in deze topziekenhuizen wordt geleverd. Daarin moet uitdrukkelijk de vergrijzing, die leidt tot méér patiënten zijn verdisconteerd.

De onderhandelaars, Jan Hamel van het Academisch Ziekenhuis Groningen en Alex van Bolderen van artsenvakbond LAD, verwachten dat de minister daartoe wel bereid is, omdat de universiteitsklinieken bereid zijn om volgend jaar prijskaartjes te hangen aan een aantal verrichtingen.

Deze zogenoemde DiagnoseBehandelCombinaties (DBC's) worden vanaf volgend jaar geleidelijk ingevoerd in de algemene ziekenhuizen. Maar de academische klinieken waren nog niet zo ver, tot leedwezen van de bewindsman, die verwacht dat DBC's zullen leiden tot lagere ziekenhuiskosten.

De academische specialisten weigerden het afgelopen jaar mee te werken aan de voorbereidingen voor dat DBC-systeem, omdat zij veel minder verdienen dan hun collega's in loondienst van algemene ziekenhuizen. Ook draaiden zij enkele zondagsdiensten door de week.

Dat probleem werd weggenomen door een akkoord tussen Hoogervorst en de specialistenorganisaties over een voor iedereen gelijk uurtarief in het DBC-systeem. De honoraria van de specialisten zullen geleidelijk omhoog gaan, hebben de werkgevers beloofd. Ze zullen de huidige veertien salarisschalen terugbrengen tot acht. Doordat niet alle academische artsen in één klap in de hoogste schaal terechtkomen, denken de ziekenhuizen het akkoord met de specialisten te kunnen betalen, mits Hoogervorst een handje helpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden